La recerca sobre la Síndrome de l’Ovari Poliquístic a l’IDIBGI i l’Hospital Trueta rep el suport de La Marató de 3Cat

Els guardonats a la Marató de 2023.

Avui s’han anunciat els projectes de recerca finançats per l’edició de 2023 de La Marató de 3Cat, dedicada a la salut sexual i reproductiva.

Els dos estudis amb participació gironina exploren les causes i possibles tractaments d’una condició que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil.

La Marató de 3Cat de 2023, dedicada a les malalties sexuals i reproductives, finançarà dos projectes de recerca sobre la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), liderats per investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital Dr. Josep Trueta. L’anunci s’ha fet durant l’acte oficial de presentació dels projectes seleccionats, que es desenvoluparan gràcies a la recaptació de l’edició 2023 de La Marató. Aquests dos estudis amb participació gironina busquen noves estratègies diagnòstiques i tractaments per a aquesta condició, que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil i s’associa a importants alteracions metabòliques i endocrines.

Disfunció ovàrica i interrelacions metabòliques

Un dels projectes és coordinat per l’IDIBGI i explora les connexions moleculars entre el fetge, el teixit adipós i la microbiota intestinal amb la disfunció ovàrica. L’estudi és liderat per l’investigador Dr. José Manuel Fernández-Real, cap del grup de recerca en Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l’IDIBGI i el CIBERObn, cap de la Secció d’Endocrinologia de l’Hospital Trueta i catedràtic de la Universitat de Girona. Aquest projecte busca entendre com aquests sistemes interactuen per contribuir a la SOP, identificant dianes moleculars per millorar el diagnòstic i el tractament.

Per fer-ho, s’utilitzaran tècniques innovadores com anàlisis òmiques en diverses cohorts humanes, models animals i estudis poblacionals per identificar mecanismes moleculars i possibles dianes terapèutiques. Es preveu que els resultats permetin desenvolupar tractaments personalitzats i biomarcadors per avaluar la progressió de la SOP. El projecte compta amb un finançament de 399.333,75 € i es desenvoluparà durant tres anys amb un equip de recerca multidisciplinari, coordinat per l’IDIBGI, que també inclou col·laboradors de la Universitat de Barcelona i l’Institut Ramon y Cajal.

Models genètics per al diagnòstic precoç

El segon projecte està coordinat per la Dra. Lourdes Ibáñez de la Fundació Sant Joan de Déu i hi participa el Dr. Abel López-Bermejo, cap del grup de recerca en Endocrinologia pediàtrica de l’IDIBGI i pediatra de l’Hospital Trueta, i la Dra. Judit Bassols, cap del grup de Recerca Metabòlica Materno-fetal de l'IDIBGI. Se centra en desxifrar la patogènesi de la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), és a dir, com es desenvolupa aquesta condició dins el cos, des dels primers desequilibris fins als símptomes clínics. En concret s’estudiaran les alteracions en les interaccions hormonals i metabòliques que caracteritzen aquesta condició. Aquesta investigació combinarà l’ús de models animals (Drosophila melanogaster) amb anàlisis moleculars i clíniques en adolescents i dones joves per identificar biomarcadors que permetin fer un diagnòstic precoç de la SOP.

Aquest estudi, que té un finançament de 399.650 €, busca millorar la comprensió de les alteracions endocrines i metabòliques implicades en la SOP, obrint la porta a noves estratègies diagnòstiques i terapèutiques. El projecte també compta amb la col·laboració d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

 

HOSPITAL
Dijous, 21 Novembre 2024

Tags: