Les novel·les d’intriga i els receptaris de cuina són els més sol·licitats
En els primers dos anys i mig de funcionament del servei de préstec de la Biblioteca Pública de Girona a l’Hospital Trueta, els pacients i els seus familiars han demanat més de 3.000 llibres i revistes, que llegeixen durant el seu ingrés i retornen majoritàriament al mateix Hospital. Entre els gèneres literaris més sol·licitats destaca la novel·la d’intriga, seguida dels llibres de receptes de cuina i les biografies. També tenen molt d’èxit els llibres d’autoajuda, els de caire filosòfic i els poemaris. Del total de préstecs que s’han fet, el 80% han estat retornats a la bústia situada a l’entrada del Trueta amb aquesta finalitat, de manera que el gruix del consum de llibres prestats és durant l’estada hospitalària. De la resta, un 15% es retornen a la Biblioteca Pública Carles Rahola i el 5% a altres biblioteques de la ciutat.
Aquest servei va néixer fa més de dos anys gràcies a una col·laboració entre el Trueta, la Biblioteca i l’Associació Biblioarreu, en una experiència inèdita a la Regió Sanitària de Girona. Hi ha un fons d’uns 500 documents que es guarda a l’Hospital mateix, però als pacients se’ls ofereix la totalitat del catàleg de la Biblioteca Pública. Quatre voluntaris de Biblioarreu s’encarreguen, quatre tardes a la setmana, de portar un carretó amb llibres i el catàleg complet a les habitacions de les diverses plantes per donar a conèixer el servei als pacients ingressats i els seus familiars. De mitjana, es realitzen vuit préstecs diaris i també es dóna la informació necessària per a l’obtenció del carnet de la Biblioteca Pública de Girona a qui s’hi mostra interessat.
Com a novetat, des d’aquesta Diada de Sant Jordi també s’ofereix la possibilitat d’agafar en préstec pel·lícules en DVD que poden ser retornades més endavant. A més, a la planta de Traumatologia també es cedeixen aparells reproductors per tal de poder veure les pel·lícules a l’habitació. Es preveu que més endavant aquest servei es vagi estenent per la resta de serveis hospitalaris. Igual que amb els llibres, si es demana un document que no es troba a l’Hospital, la bibliotecària que dinamitza el projecte el localitza al fons documental de la Biblioteca Pública de Girona i li fa arribar al pacient quan torna al Trueta. El pacient pot retornar el material al mateix Hospital abans de marxar d’alta o bé un cop al seu domicili pot, simplement, portant-lo a la biblioteca més propera, que farà les gestions oportunes per retornar-lo a la Carles Rahola a través del servei de préstec interbibliotecari.