Més d’un centenar de professionals es reuniran demà al Trueta per parlar d’ètica al final de la vida

Uns 120 professionals de l’àmbit sanitari es reuniran demà a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona per participar en la Primera Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial (CEA), que té com a lema “Ètica i final de la vida”, organitzada pel CEA de l’Hospital Trueta. Es tracta de la primera trobada organitzada per aquest òrgan consultiu, que està al servei dels seus professionals, usuaris i familiars per col·laborar-hi quan tenen dubtes ètics relacionats amb l’assistència sanitària i, d’aquesta manera, millorar l’atenció que es presta al centre hospitalari.

La Jornada serà inaugurada per la directora mèdica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, Elena Álvarez, i la presidenta del CEA, Carme Majó, hi presentarà el document “Recomanacions per no començar o retirar tractaments de suport vital des de la perspectiva de la bioètica”, que és fruit del treball del Comitè en els darrers mesos. Les recomanacions han estat elaborades per l’equip multidisciplinari que compon el CEA i estan fonamentades per respondre els dubtes dels professionals en matèria d’ètica al final de la vida dels pacients.

A continuació, s’hi tractarà aquest últim tram de la vida des de diferents punts de vista. La jurista especialista en bioètica i directora de la Fundació Víctor Grífols, Núria Terribas, en parlarà des de l’àmbit legal. Ester Busquets, doctora en filosofia, infermera i col·laboradora de l’Institut Borja de Bioètica, ho farà des de la perspectiva filosòfica.  El metge de cures intensives Francisco Baigorri, que també presideix el CEA de la Corporació Parc Taulí, abordarà l’àmbit assistencial del final de la vida, i el punt de vista geriàtric anirà a càrrec de l’especialista Inés Espallargas, del MUTUAM. Finalment, Jesús González, metge del Servei de Cures Pal·liatives de l’Hospital Duran i Reynals (ICO), parlarà de diferents models assistencials oncològics i pal·liatius.

L’última part de la Jornada estarà dedicada a la presentació de casos clínics reals i es clourà amb un debat obert entre els participants i els ponents.

El CEA de l’Hospital Trueta es va crear l’any 2003 i està format per un equip multidisciplinari de professionals sanitaris, juristes i filòsofs amb formació en bioètica, tots ells voluntaris i amb el compromís de mantenir la confidencialitat en tots els assumptes que s’hi tracten. A Catalunya, els comitès d’ètica assistencial estan regulats per llei i tenen la voluntat de millorar la qualitat assistencial i d’humanitzar l’exercici de la medicina. Les seves principals funcions són l’anàlisi de casos que generin dubtes ètics als professionals, als pacients o a les seves famílies en el context de l’atenció sanitària, la docència hospitalària i la participació proactiva en la institució. També, garanteixen el dret a la confidencialitat i a la intimitat de les dades sanitàries, el dret al rebuig de tractaments i el foment de l’ús del document de voluntats anticipades (DVA), entre d’altres. L’assessorament del Comitè d’Ètica Assistencial el poden demanar els usuaris mateixos, els seus familiars i representants, o els professionals de l’Hospital.

HOSPITAL
Dimecres, 27 Abril 2016