L’any passat en va atendre 438, principalment per abús de fàrmacs, alcohol o drogues
El Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha creat una unitat específica d’atenció i tractament als pacients intoxicats, que es posarà en marxa l’1 de febrer i que també dóna cobertura als casos que arriben a Urgències de l’Hospital de Santa Caterina de Salt.
L’objectiu de la nova Unitat de Toxicologia és millorar la qualitat assistencial dels intoxicats que acudeixen a Urgències d’ambdós hospitals, aportant coneixement i expertesa i amb vocació investigadora.
Per això, dos professionals del Servei s’han format específicament en aquest camp i s’ha treballat en la creació de protocols conjunts i d’una farmaciola d’antídots compartida, mesures que també serviran per reduir el temps d’estada dels pacients intoxicats a Urgències fins a l’inici del tractament.
Entre el juny de 2014 i el maig de 2015 les Urgències de l’Hospital Trueta van atendre 438 pacients per intoxicació, abús de substàncies o emmetzinament. D’aquests, un 44% havien patit una intoxicació per fàrmacs, un 26% per alcohol i un 16% per drogues d’abús. De la resta, un 5% van ingressar per ingesta de bolets verinosos i, en percentatges menors, per inhalació de gasos, productes domèstics i intoxicacions alimentàries.
La major part dels pacients intoxicats, 266 (el 60%), van ser donats d’alta després de ser atesos al servei d’Urgències; el 20% es va derivar a un altre centre hospitalari i el 12% va romandre ingressat a planta o la UCI del Trueta. Només en dos casos (0,45%), els pacients van morir a Urgències a causa d’una intoxicació per bolets i d’una per fàrmacs.
Les dades es desprenen de l’estudi que ha estat coordinat per la Dra. Àngels Gispert, adjunta del Servei d’Urgències de l’Hospital Trueta, que és qui també ha determinat que el temps mitjà d’estada al Servei dels pacients intoxicats ha estat de 10,6 hores, mentre que els que han necessitat un ingrés hospitalari posterior a l’atenció urgent han tingut, de mitjana, una estada de sis dies a l’Hospital. Aquests pacients són controlats posteriorment a les Consultes Externes per fer-los un seguiment i aplicar-los les recomanacions clíniques pertinents.
Atesa la complexitat dels quadres clínics que es presenten, la nova Unitat de Toxicologia requereix una gran coordinació entre els serveis d’Urgències i Farmàcia dels dos hospitals, així com del Laboratori Clínic Territorial. Es calcula que cada any a l’Estat espanyol s’intoxiquen unes 100.000 persones, i que un 10% d’aquests casos seran greus i, fins i tot, mortals. Com que gairebé de forma exclusiva la primera atenció es realitza als serveis d’Urgències, aquests necessiten d’una ajuda immediata del Servei de Farmàcia, que aporta els antídots per solucionar els casos més greus, i del Servei de Laboratori, en aquells casos en què la causa d’intoxicació pugui ser determinada per una analítica de sang. L’èxit del maneig d’aquest tipus de pacients recau, en bona part, en el tractament multidisciplinari i en el seguiment dels protocols i guies clíniques que periòdicament es revisen per actualitzar-les.