Des de l’any passat s’estan fent obres per adequar els espais a la nova organització d’un Servei que també aglutinarà totes les autòpsies clíniques
La integració al Trueta de tota la patologia molecular permetrà estalviar uns 350.000 euros cada any
Aquest gener s’ha iniciat la darrera fase de les obres al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, que integrarà també l’activitat assistencial d’aquesta especialitat de l’Hospital de Santa Caterina de Salt. L’ampliació i la millora dels espais estaran a punt aquesta primavera, tot i que des de l’1 de gener totes les mostres ja s’estan analitzant al Trueta. Aquesta aliança ha facilitat la contractació de dos nous facultatius i dos tècnics especialistes, de manera que el nou Servei està format per 35 professionals.
L’actuació ha servit també per renovar tota la maquinària del Servei així com per incorporar-hi nou aparellatge, fet que permet integrar al Trueta l’activitat de patologia molecular. Això suposarà un estalvi d’uns 350.000 euros cada any. També s’ha modernitzat l’equipament de l’Àrea d’Immunohistoquímica, amb la dotació de més eines per fer diagnòstics més acurats de diferents tipus de càncers.
Al mateix temps, el nou Servei d’Anatomia Patològica assumirà la pràctica totalitat dels estudis de càncer de mama que es fan a la Regió Sanitària de Girona i en total superarà els 42.000 estudis anuals, entre biòpsies i citologies. El fet de concentrar tota l’activitat sota el mateix servei facilitarà la unificació de criteris diagnòstics així com l’optimització de l’arxiu de tumors, destinat a recerca i assaigs clínics sobre la malaltia.
Una de les millores més destacades que s’aconseguirà amb les obres és la total renovació de la sala d’autòpsies de l’Hospital Trueta, un espai que també acollirà les autòpsies clíniques procedents del Santa Caterina, que fins ara no disposava d’aquest recurs.
La inversió en el projecte de reforma i millora del servei és de 280.000 euros.
La patologia digital a final d’any
Un altre avenç de primer ordre serà la posada en marxa dels estudis anatomopatològics en format digital durant el segon semestre d’aquest any. Es tracta d’una pràctica amb tendència a l’alça que consisteix a digitalitzar les mostres de teixits i cèl·lules per poder-les estudiar mitjançant una pantalla d’una qualitat excepcional, en lloc de fer-ho amb el microscopi. L’avantatge d’aquesta tècnica és que permet interactuar amb especialistes d’altres centres i fer consultes amb experts d’àmbit mundial. Actualment ja es fan aquest tipus de peticions, però obliguen a haver d’enviar físicament les mostres a hospitals d’arreu del món.
Trasllat provisional d’algunes àrees
El Servei d’Anatomia Patològica està situat a la planta -1 de l’Hospital Dr. Josep Trueta i mentre duri la tercera fase de les obres alguns espais del Servei es traslladaran provisionalment a la planta -2, que és on s’ha guanyat espai gràcies a l’aprofitament d’una zona d’antics magatzems i del local del SEM.
Fins ara, les obres han servit per fer la nova sala d’autòpsies i els vestidors, la sala de congelació del Banc de Tumors i un magatzem per a peces quirúrgiques. També s’ha acabat el nou espai mèdic per als patòlegs i una sala destinada a sessions clíniques. Els últims treballs, que ara s’inicien a la planta -1, serviran per ampliar la zona de laboratori destinada a macroscòpia, patologia molecular, citologies i immunohistoquímica, així com l’àrea de treball dels tècnics del Servei d’Anatomia Patològica.
Fotografies per descarregar
El cap de servei d'Anatomia Patològica, Eugeni López-Bonet, estudiant una mostra de teixit
La nova sala d'autòpsies de l'Hospital Dr. Josep Trueta
S'ha renovat la maquinària i incorporat nou aparellatge