Investigadors de l’IDIBGI posen en marxa una nova estratègia de tractament per a pacients que han patit un ictus mentre dormien

Aquest nou procediment s’emmarca dins el projecte europeu WAKE UP, del qual l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta és el centre coordinador a tot l’Estat espanyol.

Prop de dos milions d’europeus pateixen un ictus anualment i una de cada sis persones el patirà al llarg de la seva vida. El temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és molt important, ja que com menys temps passa, més possibilitats de recuperació hi ha. En molts casos, s’aplica un tractament trombolític eficaç (rtPA), però només es pot administrar a pacients amb un temps d’aparició dels símptomes inferior a les 4,30 h.

Aquesta situació es complica quan el pacient es desperta amb els símptomes d’haver patit un infart cerebral mentre dormia, ja que fins ara no havia manera de conèixer el temps transcorregut.

Aquest estudi permet establir, des del passat 28 de febrer, un nou protocol d’actuació que amplia el tractament a pacients amb ictus del despertar o també anomenat “ictus de temps d’inici incert”. A través de ressonància magnètica (IRM), es determinarà el temps transcorregut i es valorarà si el pacient és apte per rebre rtPA.

Per obtenir aquesta informació tan important, col·laboren activament investigadors del Grup de Recerca en Imatge Mèdica del departament de Radiologia-IDI (Institut de Diagnòstic per la Imatge) encapçalats pel Dr. Salvador Pedraza i investigadors del grup de recerca en patologia vascular cerebral del servei de Neurologia, de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, liderats pel Dr. Joaquín Serena. L’equip d’investigadors són membres de l’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona) i lideren a l’Estat espanyol el projecte europeu WAKE UP.

Segons el Dr. Pedraza, “fem servir una combinació de 2 sèries d’imatges de ressonància magnètica. La primera, anomenada Difusió (imatges ponderades per difusió), permet fer el diagnòstic. Amb la segona, coneguda com a FLAIR, es determina si el pacient està dins el marge de les 4,30 h des de l’inici de l’ictus. A les imatges Difusió apareixen de seguida els canvis produïts al cervell després d’un accident cerebrovascular, mentre que al FLAIR són evidents després de diverses hores.”

El Dr. Christian Gerloff, de la Clínica Universitària d’Hamburg i coordinador europeu de WAKE UP, afirma que el projecte és un pas molt positiu cap a la solució d’un dels problemes de salut més greus de la Unió Europea i que té el potencial per canviar la manera de tractar els accidents cerebrovasculars.

A l’estudi hi participen 54 centres de 7 països europeus i està finançat per la Comissió Europea dins el VII Programa Marco de R+D. A l’Estat espanyol hi col·laboren 5 hospitals (Trias i Pujol de Badalona, Sant Pau de Barcelona, Clínico de Valladolid i Clínico de Santiago de Compostela) liderats per l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona.

El Trueta, un centre pioner en el tractament de l’ictus

L’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta és el centre de referència pel que fa al tractaments d’infarts cerebrals a Girona i el primer en posar en marxa una Unitat d’Ictus a l’Estat espanyol el 1997. El 2002 també es va implantar el Codi Ictus, un protocol especial que mobilitza els professionals sanitaris davant l’existència d’un infart cerebral i que ha permès augmentar el nombre de pacients que aconsegueixen tornar a ser independents.

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, braç i/o cama d’un costat del cos; pèrdua sobtada de visió en un ull; dificultat per parlar o entendre, sobtat i intens mal de cap.

L’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

HOSPITAL
Dimarts, 12 Març 2013