L’any passat 526 pacients van ingressar a la Unitat d’Ictus, dels més de 1.200 pacients atesos al Servei d’Urgències per afectacions neurològiques
L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha celebrat avui el Dia Mundial de l’Ictus, amb la realització de proves ecogràfiques i la difusió d’informació al vestíbul del centre hospitalari. Professionals del Servei de Neurologia han fet aquestes proves a més d’un centenar d’usuaris, per comprovar l’estat de les seves artèries. Malgrat que el Dia Mundial d’aquesta malaltia és el 29 d’octubre el centre gironí ha avançat la seva data de celebració.
L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat, la primera en dones, i la primera causa de discapacitat greu. L’any passat un total de 526 pacients van ser ingressats a la Unitat d’Ictus de l’Hospital Dr. Josep Trueta, dels més de 1.200 pacients que van ser atesos al Servei d’Urgències. Dels pacients ingressats, n’hi van haver 146 que van requerir un tractament amb un trombolític, el fàrmac que ha mostrat més eficàcia en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, que a l'Hospital Trueta s'administra de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. Dels pacients ingressats, un 70% són autònoms al cap de tres mesos.
Per prevenir l’ictus és especialment transcendent conèixer quins són els factors de risc modificables (la hipertensió; la diabetis; les malalties de cor i, d'una manera particular, la fibril·lació auricular; el consum excessiu d'alcohol; el colesterol; el tabac; l’obesitat; la síndrome metabòlica, i l’apnea del son) i disposar d'una atenció neurològica urgent i coordinada com la que ofereix el Codi Ictus.
El Codi ictus és un codi d’emergència que s’activa a partir de la Xarxa d’Hospitals Comarcals, de referència i terciaris, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Es va posar en marxa a Catalunya l’any 2006, però a la Regió Sanitària de Girona ja funcionava des de l’any 2002. Aquest model sectorial permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i amb determinades característiques clíniques (criteris d'activació del Codi ictus) i traslladar-los, al més aviat possible, fins a l'hospital de referència més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los, si fos necessari, amb fàrmacs trombolítics. L’activació d’aquest Codi ha anat augmentant any rere any. A la Regió Sanitària de Girona l’any 2014 es va activar fins a 488 vegades, un 8 % més que el 2013. El temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és importantíssim, ja que com menys temps passa més probabilitats de recuperació té el pacient.
El 70% dels ingressos en serveis de neurologia són casos d'ictus i, segons un estudi recent, en els últims 15 anys, el nombre de pacients atesos per malalties cerebrovasculars ha augmentat un 40%. Això s'explica perquè l'edat és el principal factor de risc no modificable d'ictus, de manera que s'espera un augment de la incidència i prevalença d'aquesta malaltia en els propers anys i especialment a l’Estat espanyol que tindrà, segons l'OMS, la població més envellida d'Europa l’any 2040.
En el marc de la celebració d’avui també ha tingut un protagonisme destacat l’Associació Gironina d’Afectats per Ictus, constituïda l’any passat, que ha donat informació al vestíbul de l’Hospital Trueta i a la plaça de Miquel Santaló de Girona.
Fotografies per descarregar
El Trueta ha celebrat avui el Dia Mundial de l'Ictus
Els usuaris s'han fet ecografies per mirar l'estat de les seves artèries
Professionals del Servei de Neurologia han fet més d'un centenar d'ecografies