Tractat amb èxit a Girona un càncer de pulmó molt poc freqüent

Equip mèdic Trueta-ICO

Professionals de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona han tractat amb èxit una dona de 25 anys d'un càncer pulmonar molt poc freqüent, el blastoma clàssic bifàsic pulmonar. Aquest tumor maligne representa el 0,25% dels càncers de pulmó i sol afectar pacients menors de 40 anys.

En el cas de la pacient de Girona, el tumor afectava un important vas sanguini, la qual cosa feia inviable una intervenció quirúrgica per extreure’l.

Basant-se en un cas previ tractat a Carolina del Nord (EEUU) l'any 2010, els professionals de Girona van aplicar quimioteràpia i radioteràpia per reduir la mida del tumor. Això va possibilitar la posterior cirurgia per extirpar-lo. La pacient actualment fa un any que està lliure de malaltia, seguint controls oncològics i fent vida normal.

Els resultats de la intervenció s’han presentat avui, dilluns 5 d’octubre de 2015, a l’ICO Girona, i han comptat amb la presència de:

-Joan Brunet, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO Girona
-Joaquim Bosch, oncòleg mèdic de l’ICO Girona i referent de càncer de pulmó.
- Núria Rodríguez, pacient.

Anàlisi genètica per conèixer el tumor

Els investigadors també han dut a terme un perfil genètic del tumor per veure quins gens estan mutats i poder conèixer millor les alteracions que provoquen l’aparició d’un càncer tan rar. Aquest estudi s’ha fet en col·laboració amb investigadors de l’ICO Badalona i de l’Institut Oncològic Dr. Rosell de l’Hospital Quirón-Dexeus de Barcelona.

L’estudi ha detectat una intensa expressió de la proteïna PD-L1 (programmed  death  ligand  1) en més del 90% de les cèl•lules tumorals. És la primera vegada que s'analitza l'expressió d'aquesta proteïna en aquest tipus de càncer a tot el món. Aquest resultat pot resultar important per a futurs pacients ja que quan les cèl•lules malignes expressen aquesta proteïna, es poden beneficiar d'un nou tipus de tractaments anomenats genèricament immunoteràpies, amb fàrmacs com el nivolumab o el pembrolizumab, que ja s'estan utilitzant amb èxit en alguns tumors malignes com el melanoma (càncer de pell) i un tipus de càncer de pulmó anomenat escamós.

Els resultats d'aquesta investigació es van publicar en el número de setembre de la revista científica Anticancer Research.

Referència bibliogràfica: Bosch-Barrera J, Holguin F, Baldó X, Rubio M, Porta R, Fuentes R, Teixidó C, Ramirez JL, Ferran N, Sebastián F, Rosell R. Neoadjuvant Chemoradiotherapy Treatment for a Classic Biphasic Pulmonary Blastoma with High PD-L1 Expression. Anticancer Res. 2015 Sep;35(9):4871-5.

Link article: http://ar.iiarjournals.org/content/35/9/4871.abstract
 

HOSPITAL
Dimarts, 6 Octubre 2015