El Trueta incorpora tres noves torres laparoscòpiques que permeten fer amb molta precisió cirurgia en tres dimensions

El cirurgià veu les imatges en alta definició en una pantalla

Amb aquesta incorporació l’Hospital disposa ja de cinc aparells, que ofereixen molta qualitat visual i profunditat de camp als cirurgians

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha adquirit tres noves torres laparoscòpiques de tres dimensions, que se sumen a les dues que ja tenia i que permeten als cirurgians treballar amb molta precisió. Els serveis que utilitzen aquests aparells a les intervencions quirúrgiques són, principalment, Urologia, Cirurgia General, Ginecologia i Otorinolaringologia, especialment en patologia tumoral.

L’Hospital Trueta va introduir la tecnologia 3D als quiròfans el 2013, fet que va  representar un salt qualitatiu en l’àmbit quirúrgic.  Les torres laparoscòpiques permeten al cirurgià treballar amb una profunditat de camp inèdita fins fa poc temps, tan sols posant-se unes ulleres de tres dimensions semblants a les que s’utilitzen als cinemes.

L’alta precisió que ofereixen permet que el professional disposi de més qualitat visual i profunditat de camp, cosa que facilita que pugui treballar amb més rapidesa i molta més claredat, motiu pel qual disminueix de forma notòria el nombre de moviments de l’instrumental que utilitza. Això redueix també els riscos per als pacients.

La inversió del Trueta en aquesta tecnologia ha estat de 400.000 euros i, a partir d’ara, amb els cinc aparells es realitzaran sobretot operacions de ronyó, pròstata, fetge, esòfag, estómac, matriu i ovaris, gairebé sempre en casos en què cal extreure tumors.

Un dels principals avantatges de la laparoscòpia en 3D és que possibilita l’abordatge per orificis en lloc d’haver de fer-lo per incisions i que permet, per tant,  fer operacions menys invasives. La intervenció es fa introduint una petita càmera i els instruments que permeten al cirurgià operar veient l’òrgan per una pantalla d’alta definició. Les imatges de la zona intervinguda les capten dues òptiques, que treballen en paral·lel, i s’envien a un processador que les combina i les projecta a les pantalles del quiròfan. A  través de les ulleres 3D, el cirurgià hi pot veure l’òrgan afectat amb molta més profunditat i pot operar amb més precisió que en la laparoscòpia convencional.

Fotografries per descarregar
Intervenció en 3D amb una de les noves torres laparoscòpiques
El cirurgià veu les imatges en alta definició en una pantalla
 

HOSPITAL
Divendres, 25 Setembre 2015