L’Hospital Trueta tindrà un nou equipament d’hemodinàmica d’última generació a finals d’any

servei d'Hemodinàmica de l'Hospital Trueta

L’aparell actual va ser adquirit el 2004 quan es va posar en marxa la unitat

El nou equipament permetrà millorar la qualitat d’imatge, reduir la irradiació, augmentar la connectivitat amb altres aparells del centre i fer més proves

L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta disposarà d’un nou aparell d’hemodinàmica els propers mesos, tan aviat com s’hagi resolt el concurs per a l’adquisició que en aquests moments està en fase d’obertura de pliques. Aquest estiu s’han pogut iniciar els tràmits per a la renovació de l’hemodinàmica, aprovada per Acord de Govern. De cara a les properes setmanes està prevista l’adjudicació i l’inici del procés per al recanvi de l’aparell.

L’actual aparell d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari de Girona Josep Trueta es va instal·lar l’any 2004 i, en aquell moment, es tractava d’un equip d’última generació. El nou equipament també té altes prestacions i permetrà importants millores en comparació amb l’actual. En aquest sentit, la principal millora serà la qualitat de la imatge, que facilitarà tant els diagnòstics com els tractaments. També irradiarà menys que l’aparell actual, aspecte que és un clar avantatge tant per als pacients com per als professionals. Un altre guany per als professionals de la unitat és la connectivitat d’aquest nou aparell d’hemodinàmica amb altres  equipaments de l’hospital, que facilitarà la visualització de proves d’imatge realitzades per altres aparells del Trueta, com ara els TAC, les ressonàncies magnètiques o els ecògrafs. Finalment, el nou aparell permetrà fer altres tècniques terapèutiques de cardiologia estructural que no es realitzaven fins ara a la Regió Sanitària de Girona, com les valvuloplàsties.

En els últims anys, coincidint amb l’acabament de la seva vida útil estimada, l’aparell ha anat tenint diverses avaries, la darrera de les quals ha estat aquest mateix mes d’agost.  Aquest fet ha coincidit amb l’increment de l’activitat de la màquina, que ja l’octubre de 2012 va ampliar l’horari de funcionament fins a les 20 h i que a partir del 16 de febrer de 2015 està disponible les 24 hores del dia per atendre els codis infart activats en l’àmbit de la Regió Sanitària de Girona (que inclouen els codis activats tant per a les persones residents a la regió, com per a les no residents que han de rebre una atenció urgent a l’hospital referent de Codi infart que estigui més proper al lloc on han patit l’infart de miocardi).

Mig any amb el servei 24 hores

Des de començament d’any fins ara, el Trueta ha atès 246 Codis infart de la Regió Sanitària de Girona, dels 268 casos activats en total. Des de l’ampliació a 24 hores de l’horari del servei d’hemodinàmica del Trueta, ara fa justament mig any, s’han atès en aquest centre 205 codis infart, el 40% dels quals (82 casos) s’han fet en la franja horària nocturna. L’objectiu d’aquestes ampliacions horàries ha estat millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària, que és el procediment terapèutic que cal fer als pacients que han patit un infart de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST) per desobstruir l'artèria i que es realitza a les sales d'hemodinàmica.

L’actual aparell s’utilitza per realitzar unes 1300 proves diagnòstiques a l’any i uns 670 tractaments (angioplàsties). Durant la instal·lació del nou aparell, s’habilitarà la sala de radiologia intervencionista del centre per poder-hi fer angioplàsties, cosa que permetrà atendre els codis infart que s’activin mentre durin els treballs. D’aquesta manera, i a partir del moment en què el nou aparell estigui en funcionament, es disposarà d’una segona sala d’hemodinàmica en cas de necessitat. 

 

Podeu descarregar-vos fotografies aquí:

Hemodinàmica 1 (Foto: Quim Roser)
Hemodinàmica 2 (Foto: Quim Roser)
Hemodinàmica 3

HOSPITAL
Dijous, 20 Agost 2015