El Trueta transfereix el seu fons d’imatges, amb més de 19.000 fotografies, a l’Arxiu Històric de Girona

La directora del centre, Gloria Padura, i el director de l’Arxiu, Joan Ferrer, signant la transferència del fons documental

Tècnics arxivístics han estat organitzant el material durant més d’un any, classificant-lo, organitzant-lo i fent una acurada descripció de les fotografies

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha transferit el seu fons d’imatges a l’Arxiu Històric de Girona, que depèn del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per a la seva conservació i disposició pública.

La directora del centre, Gloria Padura, i el director de l’Arxiu, Joan Ferrer, van signar la transferència la setmana passada. L’Hospital va lliurar el material a l’Arxiu el 27 de gener de 2014, i durant aquests mesos se n’ha fet el tractament arxivístic, la instal·lació i la descripció de les fotografies. En total, s’han comptabilitzat 19.691 unitats, de les quals 10.813 positius, 8.843 negatius i 35 diapositives majoritàriament en color, que daten dels anys 1960 a 2006. Des d’aleshores, l’arxiu d’imatges del Trueta és majoritàriament en format digital.

La Direcció del centre ha optat per transferir aquest fons amb l’objectiu de posar-lo a disposició pública, per l’interès que pugui tenir per a historiadors, estudiosos o investigadors. La transferència del fons fotogràfic a l’Arxiu ha permès que el material hagi estat organitzat i conservat en condicions òptimes per evitar-ne el deteriorament.

Es tracta d’un arxiu documental de caire més aviat social, no científic, atès que són imatges del dia a dia a l'Hospital: atenció als pacients, reunions, jornades, congressos o visites escolars. També s’hi recullen activitats puntuals i commemoratives, com ara visites institucionals, festes infantils, la celebració del 40è aniversari del centre, el descobriment del bust del doctor Josep Trueta, exposicions artístiques, visites de personatges públics (com els jugadors del Futbol Club Barcelona o del Girona Club de Bàsquet), l’arribada dels Reis Mags d’Orient, les Germanes Monges de l’ordre de Sant Vicenç de Paül, etc.

Aquest fons documental serà consultable públicament a través de la pàgina web de l’Arxiu i del seu cercador en línia, que permet la consulta de la descripció de les imatges per mitjà del programa informàtic GIAC (Gestió Integral d’Arxius Comarcals). Amb tot, la utilització de les imatges queda subjecta a un seguit de condicionants d’ús, pel fet que hi apareixen pacients i en molts casos menors d’edat.

La directora del centre, Gloria Padura, i el director de l’Arxiu, Joan Ferrer, signant la transferència del fons documental (FOTO 1).
La directora del centre, Gloria Padura, i el director de l’Arxiu, Joan Ferrer, durant l'acte de transferència del fons documental (FOTO 2).

 

HOSPITAL
Dilluns, 20 Juliol 2015