El Trueta és el primer hospital que inscriu un cas complex de cirurgia de l’aorta en un nou registre d’àmbit mundial

un moment de la intervenció d’endopròtesi aòrtica a un pacient realitzada el 20 d'abril

El registre, que es va presentar ahir al Congrés Charing Cross de Londres,  demostra els avantatges d’implantar una endopròtesi a l’aorta en cas de  condicions difícils provocades pel recargolament de l’artèria

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat el primer centre del món a inscriure un cas d’implantació d’endopròtesi aòrtica abdominal amb angulacions al nou registre Archytas, que neix per recollir les experiències d’arreu del món en aquesta matèria. El 20 d’abril de 2015, l’Equip de Cirurgia Vascular del Trueta, encapçalat pel doctor Omar Andrés, va dur a terme una intervenció d’endopròtesi aòrtica a un pacient que presentava un aneurisma d’aorta abdominal agreujat pel fet que l’artèria presentava moltes angulacions. L’evolució del pacient ha estat molt favorable.

En aquests casos, l’endopròtesi convencional no és recomanable perquè no exerceix bé la funció d’obertura de l’artèria, però hi ha una tècnica (que ja s’aplica des de fa cinc anys al centre gironí) que ha demostrat avantatges en casos específics. Consisteix a aplicar un stent especial per via engonal i evitar així l’operació a cor obert a què sovint s’han de sotmetre els pacients en aquests casos complicats.

Ara, amb l’objectiu de registrar casos com aquest i d’avaluar l’èxit de l’endopròtesis aòrtica, s’ha creat el registre Archytas, d’àmbit mundial, on s’ha previst inscriure fins a 500 pacients de 50 llocs d’arreu del món als quals es farà un seguiment durant 5 anys per avaluar-ne diferents paràmetres. L’Hospital Trueta opera una desena d’aquests casos cada any, mentre que d’endopròtesis aòrtiques convencionals n’intervé una cinquantena.  El Servei de Cirurgia Vascular anirà incorporant més casos al registre Archytas per seguir col·laborant en aquest estudi que ahir va ser presentat al Charing Cross de Londres, un dels congressos de cirurgia vascular més importants del món,  que congrega més de 3.000 especialistes. El coordinador del registre Archytas, el doctor Vicenç Riambau, cap de servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Clínic de Barcelona, va exposar la creació del registre, acompanyat de la doctora Patrícia Rodríguez i el doctor Òscar Roset, del Servei de Cirurgia Vascular de l’Hospital Dr. Josep Trueta.

Una simptomatologia poc clara

Un dels principals problemes dels aneurismes d’aorta abdominal és que presenten pocs símptomes, i els pacients que els pateixen no s’adonen que tenen aquesta lesió coronària, que pot resultar mortal si no es tracta i l’artèria aorta acaba rebentant. Aquests aneurismes s’acostumen a detectar en controls rutinaris i el perfil més habitual del pacient que els pateix és un home de 60 anys, amb hipertensió, fumador i un nivell alt de colesterol.

Fotografies per descarregar
Un moment de la intervenció realitzada el 20 d'abril

 

HOSPITAL
Dijous, 30 Abril 2015