El Trueta atén vuit casos de Codi infart en horari nocturn el primer mes d’activitat durant les 24 hores de la Unitat d’Hemodinàmica

Unitat d'Hemodinamia de l'Hospital Trueta

Amb l’ampliació horària, s’estima que a la Regió Sanitària de Girona aquesta Unitat atendrà uns 450 pacients cada any

Avui compleix un mes la posada en marxa de l’horari de 24 hores del Servei d’Hemodinàmica de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona i, en aquest temps, s’han atès vuit codis infart durant la franja nocturna i vint durant l’horari diürn. El nou horari ha permès que els codis infart activats entre les 20 h i les 8 h s’hagin atès al mateix hospital gironí i que els pacients no s’hagin hagut de derivar a centres de Barcelona, com passava fins ara. D’aquests vuit pacients, amb una mitjana d’edat de 61 anys, set eren homes. En dos casos, l’emergència procedia de la zona de Girona i Salt, en dos del Baix Empordà, en tres de l’Alt Empordà i en un de la Selva.

Amb l’ampliació horària a 24 h s’estima que a la Regió Sanitària de Girona s’atendran uns 80 o 90 casos més l’any, cosa que suposaria una mitjana d’atenció d’un pacient cada quatre dies i mig.  Per tal d’oferir aquest servei les 24 hores s’han organitzat cinc equips de professionals a l’Hospital Josep Trueta, formats cadascun d’ells per un cardiòleg especialista en hemodinàmica i dues infermeres.

Fins ara, s’atenien al centre gironí entre 300 i 350 casos de Codi infart activats a la Regió Sanitària Girona. Una tercera part dels codis s’activen des de l’atenció primària, una tercera part des de l’hospital que fa la primera assistència al pacient, un 25% des del SEM, i la resta des del mateix hospital Trueta.

L’objectiu de l’ampliació horària és millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària.

En aquest sentit, els resultats preliminars mostren una millora del temps entre l’electrocardiograma i l’obertura de l’artèria dels pacients atesos en el centre, i també ha representat un increment del percentatge de pacients sotmesos a reperfusió amb angioplàstia primària en menys de 120 minuts, que ha passat del 38% el 2012 al 52% el 2013 i al 63%, en els resultats provisionals de 2014. En general, es considera com a ideal que entre el diagnòstic i l’obertura de l’artèria i el restabliment del flux sanguini (reperfusió) passi un temps inferior o igual als 120 minuts. A la Regió Sanitària de Girona, el temps transcorregut entre la primera assistència a un pacient amb infart de miocardi i la realització de l’angioplàstia primària ha passat de 121 minuts el 2013 a 114 minuts el 2014, per la qual cosa es pot dir que la primera ampliació horària ja va aconseguir reduir el temps set minuts.

Aquesta és la segona ampliació horària que fa el Departament de Salut de les unitats d’hemodinàmica dels hospitals Dr. Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona, i Arnau de Vilanova de Lleida des que el 2012 aquests tres centres van passar d’estar operatius 8 hores els dies laborables a 12 hores de dilluns a diumenge. Amb l’obertura durant 24 hores es contribueix a l’assoliment d’un dels objectius més rellevants del Pla de Salut 2011-2015, que és reduir la mortalitat cardiovascular.

La població de referència de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta pel que fa al Codi infart és la població de la Regió Sanitària Girona i Osona, amb l’excepció de la zona de l’Alt Maresme, que té l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona com a hospital de referència.

HOSPITAL
Dilluns, 16 Març 2015