La pacient, una veïna de Palafrugell de 40 anys, tenia una variant molt agressiva d’aquesta malaltia intestinal i s’ha sotmès a un tractament similar al d’una leucèmia, que l’hi ha tornat la qualitat de vida perduda fa 20 anys
Un equip del Servei de Digestiu de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i el Servei d’Hematologia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Girona ha dut a terme el primer trasplantament autòleg de moll d’os (fet amb les cèl·lules mare del propi pacient) a una afectada de la Malaltia de Crohn a Girona. A Catalunya fins fa pocs mesos només el Clínic de Barcelona havia realitzat aquest tipus d’intervenció, una innovadora opció de teràpia cel·lular adreçada als casos d’aquesta malaltia intestinal que no responen amb èxit als fàrmacs i ni tan sols a complexes cirurgies.
És el cas de la Montse Valdivia, una veïna de Palafrugell de 40 anys que en feia més de 20 que vivia amb una Malaltia de Crohn molt severa. La seva vida era un calvari amb permanents mals de panxa que no responien als tractaments habituals i amb greus conseqüències en la seva salut, així com en la vida laboral i personal. Havia patit diversos ingressos hospitalaris i fa cinc anys es va sotmetre a una intervenció quirúrgica que no va obtenir els resultats esperats. Va ser aleshores quan un grup de digestòlegs dirigit per Xavier Aldeguer i David Busquets, amb l’estreta col·laboració del Servei d’Hematologia Clínica de l’ICO Girona, dirigit per David Gallardo, van proposar-li un autotrasplantament de moll d’ós per provocar un restabliment del sistema immunitari i fer que el propi cos deixi d’atacar per error l’aparell digestiu.
Es tracta d’un procediment semblant al que es fa per tractar una leucèmia, i que s’inicia amb un tractament per augmentar la fabricació de cèl·lules mare de la medul·la òssia, i fer que passin a la sang. Aquestes cèl·lules s’extreuen i es congelen, per ser trasplantades de nou després d’una quimioteràpia intensvia que desactiva completament el sistema de defenses del pacient. Seria com fer un “reset” del sistema immunitari. Aquest procés requereix un complet aïllament del malalt, motiu pel qual la Montse ha estat ingressada tres setmanes a la planta de l’ICO de l’Hospital Dr. Josep Trueta.
La seva resposta al tractament ha estat molt bona i sis mesos després de deixar l’hospital el seu estat és immillorable. Després de 20 anys ha deixat de tenir mals de panxa i la seva malaltia l’hi ha donat una treva vital.
La Malaltia de Crohn afecta a un 0,1% de la població i aquest trasplantament de moll d’ós, que comporta un risc per a la vida del pacient, només està indicat en els casos més severs de la malaltia. Es tracta d’una patologia crònica de base genètica que té lloc quan el sistema immunològic perd la tolerància a la flora intestinal del propi pacient, originant una resposta inflamatòria. Acostuma a afectar a joves a partir de 18 anys fins als 40 i sovint el seu diagnòstic és difícil perquè presenta símptomes similars als d’altres malalties de l’aparell digestiu: dolor abdominal, diarrea, vòmits, nàusees, febre, malestar general, etc. La qualitat de vida dels malalts està condicionada pel grau d’afectació de la malaltia i en els casos més greus impedeix dur una vida normal, amb un grau de patiment molt elevat a causa de l’agudesa i freqüència dels símptomes intestinals.
Quan els brots són tan recurrents la Malaltia de Crohn presenta vàries opcions de tractament. En primer lloc, els metges opten per la utilització de corticoides i fàrmacs immunosupressors i biològics per controlar el procés d’inflamació i evitar complicacions de la malaltia. No obstant això, al llarg de l’evolució de la malaltia fins al 70% dels pacients greus veuran fracassar aquesta estratègia i hauran de ser operats. A vegades, però, la cirurgia pot resultar molt mutilant pel pacient, ja que pot suposar l’extirpació de tot el còlon o d’amplis segments de l’intestí prim que comporten una deterioració de la qualitat de vida i de la imatge corporal.
Amb el cas de la Montse Valdivia l’Hospital Dr. Josep Trueta i l’ICO Girona se situen al costat dels hospitals més punters del món en l’aplicació d’una innovadora teràpia cel·lular, i es constitueix com una nova i selectiva opció de tractament per desactivar la Malaltia de Crohn.
D'esquerra a dreta, Dr Xavier Aldeguer, Dr David Gallardo, Montse Validivia, Dr David Busquets
L'equip mèdic i la pacient