L'Hospital Trueta commemora el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler a un centenar d'usuaris

un professional realitzat ecografies de Doppler al vestíbul del Trueta

Els últims anys s’ha registrat una tendència a la baixa en la mortalitat gràcies a la prevenció, detecció precoç i la millora en l’atenció neurològica especialitzada als hospitals

Per tercer any l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha participat activament en el Dia Mundial de l’Ictus, que aquest any se celebra amb l'objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives, aprendre a identificar les senyals d'avís d'un possible ictus i saber com actuar per evitar-ho. L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat, la primera en dones, i la primera causa de discapacitat greu. Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació.

Segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) en el conjunt de l’estat cada 14 minuts mor un pacient per ictus. No obstant, hi ha dades esperançadores ja que en els últims anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les Unitats d'Ictus, el desenvolupament de tractaments aplicats a les primeres hores com la trombòlisi i nous procediments d'extracció de trombes.

En el marc del Dia Mundial de l’Ictus, impulsat pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN, al llarg del matí professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta han donat informació de la malaltia a totes les persones que s’han acostat al centre i han realitzat ecografies de Doppler, per comprovar l’estat de les artèries a gairebé un centeanr de pacients que ho ha demanat, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir la malaltia. També s’ha mesurat la pressió arterial i la glucèmia. A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes han fet recomanacions de mesures preventives com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos i no fumar. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112 o al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, braç i/o cama d’un costat de cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre; i un intens i sobtat mal de cap. Al mateix temps, la recentment creada associació gironina d’afectats per ictus ha donat informació sobre l’entitat i els seus objectius.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els trombolítics són els fàrmacs que s’han mostrat més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós (rtPA) es pot administrar als pacients que no tenen contraindicació i que arriben al centre dins les 4,5 hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus, en casos seleccionats dins les 9 hores posteriors. A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es tracten amb fibrinòlisi un 22-23% de tots els pacients que ingressen, una dada molt alta que està per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya (l’any passat s’hi van tractar un total de 112 pacients). El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral. El Trueta és l’únic centre de l’Estat que disposa d’estudis de ressonància magnètica els 7 dies de la setmana, els 365 dies de l’any, per a pacients que pateixen ictus aguts.

El 70% dels ingressos en neurologia són casos d'ictus i, segons un estudi recent, en els últims 15 anys, el nombre de pacients atesos per malalties cerebrovasculars ha augmentat un 40%. Això s'explica perquè l'edat és el principal factor de risc no modificable d'ictus, de manera que s'espera un augment de la incidència i prevalença d'aquesta malaltia en els propers anys i especialment a Espanya que tindrà, segons l'OMS, la població més envellida d'Europa en 2040.

Per això és especialment transcendent conèixer quins són els factors de risc modificables (hipertensió, diabetis, malalties de cor, i d'una manera particular la fibril·lació auricular, consum excessiu d'alcohol, colesterol, tabac, obesitat, síndrome metabòlica, i apnea de somni) i disposar d'una atenció neurològica urgent i coordinada com la que ofereix el Codi Ictus.

El Codi ictus és un codi d’emergència que s’activa a partir de la Xarxa d’hospitals comarcals, de referència i terciaris, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Es va posar en marxa a Catalunya l’any 2006, però a la Regió Sanitària de Girona ja funcionava des de l’any 2002. Aquest model sectorial permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i amb determinades característiques clíniques (criteris d'activació del Codi ictus) i traslladar-los, al més aviat possible, fins a l'hospital de referència més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los, si fos necessari, amb fàrmacs trombolítics. L’activació d’aquest Codi ha anat augmentant any rere any. A la Regió Sanitària de Girona l’any 2013 es va activar fins a 450 vegades, i des de principi d’any s’ha activat en 410 ocasions. El temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és importantíssim, ja que com menys temps passa més probabilitats de recuperació té el pacient.

Fotografia Dia Mundial Ictus al Trueta
Fotografia del vestíbul del Trueta durant la jornada d'avui

HOSPITAL
Dimarts, 28 Octubre 2014