La telecardiologia pediàtrica entre el Trueta i Vall d’Hebron obté una elevada exactitud diagnòstica

una sessió de telecardiologia pediàtrica

Cada any s’atenen en línia i en temps real una cinquantena d’infants amb patologies complexes del cor. Només menys d’un 1% d’aquests casos acaben desplaçant-se a Barcelona

El sistema de connexió per videoconferència entre el Servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i el Servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron presenta uns resultats excel·lents. Un estudi retrospectiu, que té en compte els vuit anys de funcionament de la telecardiologia entre aquests centres, conclou que l’efectivitat d’aquestes visites és molt bona i que garanteixen una gran exactitud, arribant al 99% de casos en què el diagnòstic coincideix completament.  

Cada any s’atén una cinquantena d’infants amb aquest sistema, que té l’avantatge de facilitar la presa de decisions de forma compartida entre especialistes del Trueta i  de Vall d’Hebron. A més,  en el 99,2% dels casos s’ha evitat el desplaçament del menor i la seva família a l’hospital barceloní. Els pares dels infants, que també han participat a l’estudi, han percebut una atenció i qualitat superiors en aquestes visites que en les convencionals, percepció motivada pel fet que les decisions terapèutiques s’han pres en la seva presència.

Els pacients acostumen a ser infants de Girona ja operats o a qui s’ha d’intervenir del cor, que haurien d’anar a Barcelona a fer-se ecografies i controls. Des del Trueta, se’n fa el seguiment i tractament. Mentre les doctores M. Àngels Puigdevall i Susanna Uriel fan una ecografia a un malalt a Girona, la mateixa imatge ecogràfica es veu en temps real al centre barceloní. Això permet resoldre els casos d’una manera consensuada.

Igualment, els casos de pacients a qui s’ha de fer una intervenció quirúrgica es presenten a la sessió clínica del Servei de Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron, mitjançant la telecardiologia, com a pas previ a l’entrada a quiròfan.  Aquest sistema també permet  que des de l’Hospital Dr. Josep Trueta es faci el seguiment i es prenguin decisions de tractament en cardiopaties congènites complexes que han estat intervingudes a Vall d’Hebron.

Un cop a la setmana els professionals d’ambdós centres poden compartir, gràcies a aquesta connexió, la sessió clinicoquirúrgica del Servei de Cardiologia Pediàtrica de Vall d’Hebron. D’aquesta manera les cardiòlogues pediàtriques del Trueta i tots aquells professionals que hi estiguin interessats poden participar a la  sessió en directe.

Imatge d'una sessió de telecardiologia pediàtrica
Imatge d'una sessió de telecardiologia pediàtrica II
Imatge d'una sessió de telecardiologia pediàtrica III

HOSPITAL
Divendres, 24 Octubre 2014