L’hospital Dr. Josep Trueta implanta a dos pacients endopròtesis aòrtiques d’última generació

professionals del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’hospital Trueta implantant endopròtesis aòrtiques

Aquest juliol s’han realitzat amb èxit les dues primeres intervencions, el que converteix en pioner el Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’hospital

El Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha estat pioner al nostre país en implantar aquest mes de juliol dues endopròtesis aòrtiques d’última generació.  Els cirurgians ho han dut a terme amb la innovadora tècnica EVAS (EndoVascular Aneurysm Sealing) que consisteix en tractar l’aneurisma d’aorta, el vas sanguini més gran del cos, per evitar que rebenti. La intervenció es fa de manera endovascular, accedint als vasos per la zona engonal, de manera molt semblant a la tècnica EVAR (EndoVascular Aortic Repair), que es la s’utilitza normalment. L’Hospital Dr. Josep Trueta, un dels centres capdavanters en el tractament d’aquest tipus d’aneurismes, implanta cada any una cinquantena d’endopròtesis aòrtiques.

Les operacions s’han dut a terme amb dos malalts amb patologia aneurismàtica de l’aorta abdominal i la novetat consisteix en què els stents de la tècnica EVAS, que són un dispositiu en forma de molla de la mida d’un bolígraf, porten una bossa que s’omple d’un polímer especial que se solidifica en només quatre minuts. Això permet segellar completament l’aneurisme i elimina del tot el risc d’endofuita, que és relativament freqüent en la tècnica EVAR.

L’aneurisma d’aorta és una patologia molt greu causada per malaltia arterioscleròtica, i els seus principals factors de risc són la hipertensió arterial i el tabac, i és una malaltia més prevalent entre els homes que en les dones. Tot i que generalment els aneurismes d’aorta no presenten símptomes, les exploracions complementàries que es fan per altres patologies permeten que la malatia es pugui detectar abans de que es produeixi la ruptura i, per tant, la més que possible mort del pacient. El tractament per evitar-ho sempre passa per un procés quirúrgic.

Les tècniques endovasculars, l’EVAR i ara l’EVAS, que estan substituint a  la clàssica cirurgia oberta, són mínimament invasives i estalvien un postoperatori llarg i complicat.

Fotografia intervenció 1
Fotografia intervenció 2
Imatge endopròtesis

HOSPITAL
Divendres, 1 Agost 2014