El centre de referència gironí és un dels hospitals de l’Estat espanyol amb un percentatge més elevat de reconstruccions en el mateix acte quirúrgic
Gairebé el 60% de les pacients de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta que pateixen un càncer de mama que requereix una mastectomia surt del quiròfan amb el pit reconstruït. En la resta de casos, o bé ha estat la pacient mateixa qui ha declinat la reconstrucció immediata o bé es tracta de pacients en situacions especials a qui no és aconsellable fer la cirurgia (perquè són molt grans o tenen un alt grau de comorbiditat que incrementa el perill de la cirurgia) o és millor diferir-la. Aquest elevat percentatge de reconstruccions immediates situa el Trueta com un dels centres de l’Estat espanyol amb un índex més elevat de reconstruccions en el mateix acte quirúrgic de la mastectomia. Aquests resultats es deuen a què la Unitat de Patologia de Mama (UPM) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta fa més de 15 anys que treballa en aquest concepte, curar i reconstruir, cosa que converteix l’Hospital en un centre capdavanter internacionalment.
Actualment s’aposta per una cirurgia conservadora que intenta minimitzar l’impacte, tant físic com psicològic, de la intervenció en la pacient. En aquest sentit, el doctor Francesc Tuca, cirurgià de la UPM, explica que “la tendència en el càncer de mama és ser cada vegada més conservadors: en el pit, la pell i els ganglis axil·lars... s'aposta per una cirurgia menys agressiva, però més eficient per a la pacient. Per això, en molts casos es fa una quimioteràpia inicial, per reduir el tumor i així evitar la mastectomia”. El doctor Luís Miguel Alonso, ginecòleg de la unitat, especifica que “fem una cirurgia conservadora en el 70% dels casos, però n'hi ha un 30% en què és necessari extirpar tot el pit. I és en aquests casos, quan intentem, sempre que sigui possible, fer una reconstrucció immediata”.
Fer aquesta reconstrucció immediata implica que en el mateix procés quirúrgic, primer intervenen els cirurgians generals per realitzar la mastectomia, i immediatament després els plàstics per fer la reconstrucció mamària. En aquests casos, l'hospitalització s’allarga 48 o 72 hores més i hi poden haver algunes complicacions postquirúrgiques més, perquè la cirurgia és més complicada. Amb tot, la satisfacció personal de les pacients quan surten del quiròfan és molt important: “les pacients que surten de quiròfan amb un pit reconstruït no pateixen el trauma psicològic de l’amputació i de la pèrdua de la seva feminitat”, assenyala el doctor Alonso.
El doctor Oscar Huc, cap del servei de Unitat Territorial de Cirurgia Plàstica, ubicada a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, explica que: “aquests bons resultats són fruit dels molts anys de treball conjunt amb diferents especialistes que han posat il·lusió i esforç per oferir a la dona la millor teràpia en tots els aspectes dins l’àmbit d’aquesta malaltia. Huc afegeix que “evidentment la reconstrucció, preferentment immediata i sinó diferida, és una part d’aquestes teràpies i sempre intentem oferir a les pacients les millors i més innovadores tècniques”.
La Unitat Territorial de Cirurgia Plàstica està formada per especialistes que presten serveis a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, al de Santa Caterina, de Salt, i als d’Olot i Palamós, tots ells, centres on també es fan reconstruccions immediates en les mastectomies.
A Catalunya, cada any, 111 dones de cada 100.000 desenvolupen un càncer de mama; un dels càncers més prevalents entre la població femenina. Es calcula que 9 de cada 100 catalanes patiran càncer de mama al llarg de la seva vida. La UPM té per objectiu oferir una assistència integral en el diagnòstic de la patologia de mama, especialment del càncer. Aquesta Unitat desenvolupa una tasca assistencial i investigadora que engloba els professionals de totes les especialitats implicades en el tractament de la patologia mamària: cirurgia general i cirurgia plàstica i reparadora, ginecologia, radiologia, anatomia patològica, oncologia mèdica i radioteràpia, així com altre personal mèdic especialista en medicina nuclear i d’infermeria especialitzada i fisioteràpia. La UPM de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta va rebre a principis d'aquest any l’acreditació de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM); una distinció que certifica un alt nivell d’excel·lència i qualitat assistencial.
25 anys de la detecció del primer càncer no palpable de mama
Enguany fa 25 anys que el Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta va descobrir el primer càncer de mama no palpable, a través d’una mamografia. Fins aleshores els tumors més petits de dos centímetres no es diagnosticaven, ja que les mamografies només es practicaven en casos en què les pacients ja presentaven un quadre clínic de càncer.
Diversos estudis apuntaven que aquest mètode diagnòstic, basat en raigs X. era molt útil i l’especialització dels professionals de Servei va permetre al doctor Enric Gómez Martinench l’any 1989 fer una orientació diagnòstica a una pacient per practicar-li una biòpsia, que va confirmar la presència d’un tumor al pit. La clau de la troballa van ser les microcalcificacions detectades amb la mamografia. Arran d’aquest fet es va posar en marxa el Comitè de Patologia Mamària de l’Hospital Dr. Josep Trueta.