L’Hospital Trueta augmenta el compliment de la higiene de les mans dels seus professionals i equipa tot el centre amb dispensadors de preparats per a l’antisèpsia

realitzant una higiene de mans

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha aconseguit augmentar un 50% en un any el compliment de l’estricta indicació d’higiene de mans que recomana l’Organització Mundial de la Salut. Aquestes dades s’extreuen del programa Observe, un estudi d’observació de la higiene de mans que és pioner a l’Estat espanyol i que s’ha dut a terme a cinc hospitals, dels quals l’únic públic català és l’Hospital Trueta. Durant aquest temps s’han estudiat més de 640 accions quotidianes en unes 40 sessions d’observació de 20 minuts cadascuna, a diferents serveis hospitalaris. Si l’any 2012 el compliment de totes les indicacions de l’OMS era d’un 52%, amb aquesta campanya l’índex ha augmentat fins al 75%. L’acció també ha servit per augmentar de 271 fins a 410 els punts amb preparats de base alcohòlica per a l’antisèpsia de les mans dels professionals, cosa que suposa un índex superior a un dispensador per pacient hospitalitzat.

Atesa la motivació dels seus professionals i les tècniques que utilitza, el Trueta és un dels hospitals referents en matèria d’higiene de mans i des de fa 8 anys està duent a terme una important tasca de promoció. Coincidint amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans, avui, dia 5 de maig de 2014, com cada any, l'equip de Medicina Preventiva i Control d'Infecció de l’Hospital Dr. Josep Trueta fa una campanya entre professionals i usuaris del centre per donar informació sobre la necessitat d’una bona higiene de mans per prevenir les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, fomentant l’ús eficient de les solucions alcohòliques entre els professionals sanitaris en totes les àrees assistencials. Als usuaris se’ls explica, per exemple, que tant els pacients com els seus acompanyants han de realitzar una higiene adequada després de tocar objectes o superfícies a l’habitació o a la consulta i, especialment, abans i després del contacte amb altres persones.

El programa Observe s’ha desenvolupat a l’Hospital Dr. Josep Trueta seguint la metodologia definida per l’OMS. L’estudi es fonamenta en una aplicació mòbil en què s’han recollit dades d’observació mitjançant una tauleta; aquestes dades s’han traspassat a un portal web i, a partir d’aquí, s’ha fet la descàrrega i l’anàlisi de tota la informació relacionada amb el compliment d’aquesta mesura.

Campanya de promoció al Santa Caterina

En el marc del Dia Mundial de la Higiene de Mans, l’Hospital de Santa Caterina, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, també portarà terme diverses accions de promoció, com ha anat fent els darrers anys. El vestíbul del centre sanitari acull des de dijous i fins el 19 de maig una exposició organitzada pel Grup de Treball d’Higiene de Mans del Santa Caterina, que promou aquest hàbit entre usuaris i professionals. Al mateix temps, avui es recordarà a pacients i acompanyants la importància de la higiene de mans.

D’altra banda, de cara al mes que ve s’organitzarà a l’Hospital Santa Caterina una jornada centrada en l’Staphylococcus aureus resistent a la meticil·lina, per donar a conèixer el protocol que s'ha treballat de manera transversal des de tots els dispositius assistencials de l'Institut d’Assistència Sanitària (IAS) per evitar l’aparició d’aquest bacteri que provoca, sobretot, infeccions nosocomials, que són les que es contrauen durant una estada hospitalària.

Diversos estudis demostren que les mans actuen com a vectors d’infeccions,  ja sigui contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos malalts, o bé entrant en contacte amb objectes contaminats abans de tocar els malalts sense haver fet una higiene específica prèvia. Per això, es recomana la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients.

Dins l’estratègia d'higiene de les mans als centres sanitaris de Catalunya, el Departament de Salut posa a disposició de tots els professionals sanitaris que estan en contacte amb els pacients un curs de formació en línia.

HOSPITAL
Dilluns, 5 Maig 2014