Els hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja tenen implantada la consulta virtual en els preoperatoris. Aquest sistema permet que els serveis d’anestesiologia dels centres, mitjançant la consulta a la història clínica de cada pacient, puguin verificar si aquesta persona ja té feta alguna de les proves complementàries necessàries per a la intervenció, com ara analítiques, radiografies o electrocardiogrames. Això permet evitar la repetició de proves i reduir les visites a l’hospital, amb la qual cosa es millora la qualitat assistencial i el confort dels pacients.
La consulta virtual es va posar en marxa l’any 2009 a l’Hospital de Viladecans i, posteriorment, s’ha estès per a intervencions no complexes als hospitals de Bellvitge, Vall d’Hebron, Arnau de Vilanova, Germans Trias i Joan XXIII. Durant els primers nou mesos de 2013 s’han dut a terme en aquests centres 19.836 visites virtuals.
El preoperatori virtual l’assumeix el personal d’infermeria sota la supervisió de l’equip d’anestesiòlegs de cada hospital. Així, a partir d’uns protocols d’actuació definits, l’equip d’infermeria del servei analitza la necessitat de dur a terme proves complementàries segons l’edat, la patologia del pacient i el tipus de cirurgia que necessita. A continuació, valora si cal una visita presencial o una consulta telefònica.
Menys desplaçaments
De gener a setembre de 2013, l’Hospital de Viladecans ha realitzat 4.717 visites preoperatòries virtuals a 1.073 pacients operats de cataractes i a 607 pacients sotmesos a altres procediments de cirurgia major ambulatòria. Durant els nou primers mesos de l’any, a l’Hospital Universitari de Bellvitge s’han dut a terme 4.055 visites virtuals a pacients intervinguts, de les quals 1.833 corresponen a visites realitzades a pacients sotmesos a endoscòpies amb sedació.
A la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, situada al Parc Sanitari Pere Virgili, s’han fet 4.863 visites virtuals en aquest mateix període, cosa que representa gairebé el 80% de les visites preoperatòries realitzades a la Unitat. A l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, s’han realitzat 5.677 consultes virtuals a pacients que s’han sotmès a una intervenció quirúrgica no complexa durant els tres primers trimestres de l’any. A l’Hospital Germans Trias, la consulta de preanestèsia de la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria ha dut a terme 324 visites no presencials des que va posar en marxa el sistema de manera regular, al mes de maig, fins al setembre. A l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, la consulta virtual va entrar en funcionament el mes de juliol. Des de llavors, s’han dut a terme 200 visites virtuals.
Avui, 2 de desembre de 2013, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta incorpora el sistema, i el primer semestre de l’any vinent està previst que ho faci l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta per a les intervencions de cirugia major ambulatòria.