El Servei d’Urgències del Trueta fa un simulacre de catàstrofe química amb l’arribada de 70 ferits

un moment del simulacre al servei d'urgències del Trueta

Avui al matí s’ha dut a terme un simulacre d’accident múltiple que ha mobilitzat el Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. A partir d’una suposada explosió en una indústria química que ha provocat un núvol tòxic s’ha activat el pla de catàstrofes per a donar resposta, a temps real, a l’arribada de les víctimes. Al llarg de les dues hores de simulacre s’han atès 70 ferits de diversa consideració, tant adults com nens, ja que al costat de la fàbrica que ha registrat l’accident hi hauria una escola. L’exercici també ha suposat la implicació de la Unitat de Cures Intensives, reanimació, consultes externes, radiologia, pediatria i traumatologia i cirurgia general, a més d’altres unitat de suport. Els ferits eren estudiants de les facultats de Medicina i d’Infermeria de la Universitat de Girona, a més de familiars del personal implicat en el simulacre.

La complexitat d’aquest tipus d’exercicis hospitalaris recau en la convivència de l’arribada de ferits ficticis amb el desenvolupament habitual del Servei d’Urgències, que de mitjana rep cada dia 176 urgències. Per això el simulacre ha obligat a mobilitzar personal sanitari que no estava de guàrdia i també ha comptat amb diversos voluntaris, el que ha permès que no s’hagin produït canvis en l’assistència a pacients reals.

Una vegada finalitzat el simulacre s’ha celebrat una reunió del Comitè de catàstrofes per analitzar les conclusions de tota l’acció. Aquestes han estat molt positives i han determinat un alt grau de compliment de les seves funcions dels diferents equips d’intervenció.

Des de la direcció del centre es considera que és vital que la gent conegui què ha de fer en situacions d’emergència ja que una resposta efectiva i ràpida redueix els danys i les pèrdues accidentals i les conseqüències motivades per una mala actuació o una actuació fora de temps. I aquesta resposta efectiva només és possible amb la realització d’assaigs periòdics que, per un costat, formen els treballadors i, per l’altre, avaluen el funcionament de l’organització davant de situacions d’emergència.

20 de febrer de 2014

HOSPITAL
Dijous, 20 Febrer 2014