La Unitat de Patologia Mamària del Trueta rep el més gran reconeixement estatal del sector

La Unitat de Patologia Mamària (UPM) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acaba de rebre l’acreditació de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM), una distinció que, fins ara, no tenia cap centre sanitari de la demarcació de Girona i que certifica un alt nivell d’excel·lència i qualitat assistencial.

La UPM del Trueta desenvolupa una tasca assistencial i investigadora que engloba  els professionals de totes les especialitats implicades en el tractament de la patologia mamària: cirurgia general i medicina plàstica i reparadora, ginecologia, radiologia, anatomia patològica, oncologia mèdica i radioteràpia, que constitueixen la Unitat, així com altre personal mèdic especialista en medicina nuclear, infermeria especialitzada i fisioteràpia. El principal objectiu de la UPM és oferir una assistència integral en el diagnòstic de la patologia de la mama i especialment del càncer de mama, el més freqüent entre la població femenina, que a Catalunya afecta cada any 111 dones de cada 100.000. Es calcula que 9 de cada 100 catalanes patiran càncer de mama al llarg de la seva vida.

Des de la seva posada en marxa, el 1989, s’han agilitzat els procediments de la Unitat i s’ha enfortit la coordinació entre les diferents unitats i serveis que tracten aquesta patologia. Aquesta especialització permet una atenció integral de la patologia mamària benigna, el tractament integral del càncer de mama en estadis inicials i avançats, així com el seguiment de les pacients. Per aquest motiu,  el Comitè que integra els diferents professionals es reuneix setmanalment per avaluar diferents casos i unificar criteris d’actuació per a una atenció global del càncer de mama. 

El desenvolupament d’equips multidisciplinaris dedicats al càncer de mama ha estat clau per atendre la creixent demanda d’assistència relacionada amb la malaltia i les noves tendències diagnòstiques i terapèutiques. El tractament d’aquest tipus de càncer s’ha anat individualitzant, és a dir s’ha anat basant cada cop més en les característiques de la pacient, i això ha motivat que múltiples professionals de diferents perfils, nivells assistencials i especialitats intervinguin en la seva atenció.

Tot això requereix una complexa coordinació per aconseguir l’assistència integral de qualitat i continuïtat que ara ha estat reconeguda per la SESPM, l’organització de referència, que busca l’excel·lència en el diagnòstic i tractament del càncer de mama, la patologia benigna i, en general, de la prevenció de la salut mamària. L’activitat assistencial de la Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital Dr. Josep Trueta es desenvolupa a les consultes externes, als quiròfans i a la planta d’hospitalització.

27 de gener de 2014

HOSPITAL
Dilluns, 27 Gener 2014