L’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta de Girona ha posat en marxa un nou sistema de biòpsia de mama a través de ressonància magnètica (RM) que augmenta la precisió de la prova i en disminueix el temps de durada. Això és possible gràcies a un navegador que localitza la lesió mamària amb gran precisió i a un sistema de presa de la mostra basat en l’aspiració al buit, que permet obtenir fins a tres centímetres de teixit en pocs minuts.
En casos de tumors de mama petits, aquesta tècnica de biòpsia permet fins i tot extreure el tumor completament. Si se’n demostra la malignitat, la pacient ha de seguir igualment el tractament corresponent, però si la lesió és benigna normalment no calen més seguiments ni intervenció quirúrgica. Tot el procediment es realitza en uns 45 minuts, amb anestèsia local, i la pacient pot marxar a casa el mateix dia de la prova sense haver d’ingressar a l’Hospital.
L’RM és important en l’estudi de la patologia mamària, ja que detecta lesions petites al pit, de pocs mil·límetres, que en moltes ocasions no són perceptibles en la mamografia ni en l’ecografia que es realitzen de forma habitual. Aquestes lesions no sempre són malignes, però és obligatori fer-ne controls molt estrictes, una biòpsia o bé un tractament quirúrgic. Aquest nou sistema de biòpsia de mama per RM permet aconseguir el diagnòstic de lesions molt més petites, cosa que comporta una supervivència més alta de les pacients, a la vegada que es redueixen el nombre de controls i la corresponent angoixa que generen els seguiments prolongats. És una tècnica molt efectiva en les dones que s’estan controlant per antecedents familiars o mutacions genètiques, ja que si en el seu control rutinari apareix una lesió petita es pot analitzar.
L’estudi d’aquestes lesions mamàries també és determinant per planificar amb exactitud el tipus de cirurgia que cal en cada cas, a la vegada que aquesta tècnica permet reduir les intervencions quirúrgiques.
La Unitat d’Imatge Mamària treballa en estreta relació amb l’Institut Català d’Oncologia i els serveis de Cirurgia i Ginecologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta. Aquesta Unitat ha realitzat 21 procediments des de la incorporació del nou sistema el passat mes d’abril.
La Direcció Territorial de Diagnòstic per la Imatge de Girona, que forma part de l’IDI, gestiona tots els procediments diagnòstics i terapèutics basats en la radiologia i la medicina nuclear. Aquest centre realitza cada any uns 2.800 procediments intervencionistes, un 24% dels quals es fa a l’Àrea d’Imatge Mamària.
La passada primavera l’IDI va fer una inversió de 2,6 milions d’euros per renovar un aparell de ressonància magnètica i dos de tomografia computada (TC), cosa que ha permès fer un salt qualitatiu cap endavant en aquestes dues proves de diagnòstic per la imatge.