L'Hospital Trueta commemora el Dia Mundial de l'Ictus fent ecografies de Doppler als usuaris que hi estiguin interessats

professionals del servei de Neurologia del Trueta fan proves als usuaris al vestíbul de l'hospital

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària de Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.000 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els trombolítics són els fàrmacs que s’han mostrat més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós (rtPA) es pot administrar als pacients que no tenen contraindicació i que arriben al centre dins les 4,5 hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus, en casos seleccionats dins les 9 hores posteriors. A l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es tracten amb fibrinòlisi un 22-23% de tots els pacients que ingressen, una dada molt alta que està per sobre dels estàndards europeus i que és també el percentatge més elevat de tots els hospitals de Catalunya (l’any passat s’hi van tractar un total de 110 pacients). El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral. El Trueta és l’únic centre de l’Estat que disposa d’estudis de ressonància magnètica els 7 dies de la setmana, els 365 dies de l’any, per a pacients que pateixen ictus aguts.

El Codi ictus és un codi d’emergència que s’activa a partir de la Xarxa d’hospitals comarcals, de referència i terciaris, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Es va posar en marxa a Catalunya l’any 2006, però a la Regió Sanitària de Girona ja funcionava des de l’any 2002. Aquest model sectorial permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i amb determinades característiques clíniques (criteris d'activació del Codi ictus) i traslladar-los, al més aviat possible, fins a l'hospital de referència més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los, si fos necessari, amb fàrmacs trombolítics.

L’activació d’aquest Codi ha anat augmentant any rere any. A la Regió Sanitària de Girona l’any 2012 es va activar fins a 437 vegades, i des de principi d’any s’ha activat en 384 ocasions. El temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és importantíssim, ja que com menys temps passa més probabilitats de recuperació té el pacient.

La primavera passada es va posar en funcionament un nou programa del CatSalut, el Teleictus 2.0. Aquest programa ha estat una millora molt important per a la Regió Sanitària de Girona ja que gràcies a un sistema de telemedicina, quan un pacient pateix un ictus i és derivat als hospitals de Palamós o Figueres, els especialistes que l’atenen connecten telemàticament amb els professionals del Trueta que estan de guàrdia, els quals els indiquen el tractament òptim per al pacient. D’aquesta manera s’escurça el temps transcorregut entre l’inici dels símptomes i l’administració del tractament, ja que es pot començar a administrar al mateix hospital comarcal. Aquesta reducció del temps permet una millor recuperació del pacient i l’increment del nombre de pacients que són candidats a rebre tractament recanalitzador (trombolític) per desobstruir les artèries afectades. En aquest primer mig any de funcionament del Teleictus 2.0 s’han realitzat un total de 27 connexions (12 amb Figueres i 15 amb Palamós) i han rebut tractament trombolític a l’hospital comarcal un 20% dels pacients.

L’ictus
L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat, la primera en dones, i la primera causa de discapacitat greu. Una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’ictus.

Per tal d’ajudar a prendre consciència a la població de la importància de conèixer els símptomes de l’ictus i què es pot fer per ajudar a prevenir-lo, l’Hospital Universitari de Girona s’ha adherit a una campanya nacional amb motiu del Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra el proper 29 d’octubre, impulsada pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. Així, des de les 9 h fins a les 14 h d’avui, professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia han donat informació de la malaltia a totes les persones que s’han acostat al centre i han realitzat ecografies de Doppler, per comprovar l’estat de les artèries de tothom qui ho ha demanat, ja que el resultat pot ser un factor que predisposi a patir la malaltia. També s’ha mesurat la pressió arterial i la glucèmia. A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes han fet recomanacions de mesures preventives com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos i no fumar. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112 o al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, braç i/o cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre; i un intens i sobtat mal de cap.

 

HOSPITAL
Dimecres, 30 Octubre 2013