El doctor Josep Puig Alcántara, radiòleg de l’IDIBGI, rep el premi anual a la recerca de la Societat Espanyola de Neuroradiologia

el Dr. Josep Puig entrevistat per una periodista de TV3

La Societat Espanyola de Neuroradiologia (SENR) ha concedit el Premi Anual de Recerca al doctor Josep Puig Alcántara, que exerceix a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i que forma part del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de l’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona) i del departament de Radiologia-IDI (Institut de Diagnòstic per la Imatge). La SENR atorga aquest guardó al professional que ha publicat els millors articles al llarg de l’any 2012.

En el seu cas, el jurat ha valorat tres investigacions, pioneres a nivell mundial, que el doctor Josep Puig va publicar a la prestigiosa revista americana Stroke així com a la revista europea de l’especialitat, European Radiology. D’una banda, es demostra com l’ús de la ressonància magnètica per tensor de difusió permet determinar amb més precisió el temps d’evolució d’un infart cerebral. El coneixement del temps d’evolució és imprescindible per tal de tractar els pacients amb infart cerebral dins les 4,5 primeres hores des del seu inici. Posteriorment, Josep Puig va publicar un nou estudi que demostrava que l’aplicació d’aquesta mateixa tècnica 4 setmanes més tard de l’infart cerebral permet valorar el dany neuronal produït. Així es pot predir l’afectació, a nivell motriu, que tindrà el pacient a 2 anys vista. El dèficit motriu (o hemiplègia) és un dels símptomes més discapacitants després de l’ictus. La predicció d’aquesta discapacitat a llarg termini pot ser fonamental per dirigir de manera òptima els esforços rehabilitadors i classificar millor els pacients en base a la seva evolució.

Pel que fa a l’estudi publicat a la revista European Radiology, es tracta d’una recerca pionera a nivell mundial que permet determinar que l’ús d’un nou contrast millora de manera significativa la visualització del tumor per ressonància magnètica. Aquesta descoberta permetria delimitar d’una manera molt més precisa l’extensió dels glioblastomes, els tumors cerebrals més agressius, així com la detecció de nous focus (no visualitzats amb les tècniques actuals) i aconseguir un diagnòstic molt més acurat de les lesions des d’un primer moment.

El radiòleg destaca que “aquest premi és un gran reconeixement a un treball en equip dut a terme conjuntament amb els professionals del departament de Radiologia, encapçalats pel Dr. Salvador Pedraza, de Neurologia, d’Anatomia Patològica i de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, així com per part del Departament de Matemàtica aplicada de la Universitat de Girona (Dr. Josep Daunis-i-Estadella). Aquestes investigacions permeten situar l’IDIBGI i l’Hospital Trueta al nivell més alt, ja que aquests tipus de treballs premiats aconsegueixen una gran difusió internacional.”

L’any passat, el doctor Josep Puig ja va ser guardonat amb el premi equivalent a nivell europeu per part de la European Society of Neuroradiology.

L’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

HOSPITAL
Divendres, 18 Octubre 2013