Entra en funcionament un nou servei de préstec de llibres als malalts ingressats a l’hospital Trueta

Voluntària de Biblioarreu porta llibres a una pacient ingressada al Trueta

Els pacients de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta de Girona a partir d’ara, poden fer-se el carnet de la biblioteca estant ingressats i beneficiar-se del serveis de préstec de llibres, DVD i música des del mateix llit hospitalari. Aquest nou servei, que va entrar en funcionament el 16 de setembre, és fruit d’un conveni signat entre el centre, la Biblioteca Pública de Girona i l’Associació Biblioarreu. El Trueta és el primer hospital de la Regió Sanitària de Girona on es posa en marxa aquests iniciativa en col•laboració amb el Servei de Biblioteques de la Generalitat.

Amb la voluntat, d’una banda, de fer més amable l’estada hospitalària, i de l’altra de diversificar els serveis de la Biblioteca Pública de Girona, i gràcies a la col•laboració de l’Associació Biblioarreu, fa uns mesos es va començar a gestar el nou servei de voluntariat que ara s’ha iniciat. El projecte Biblioarreu pretén justament acostar tot el fons documental prestable de la Biblioteca a tots aquells usuaris que pel motiu que sigui no es poden desplaçar físicament al centre. Aquest és el cas dels pacients hospitalitzats al Trueta i dels seus familiars. Per això, serà una voluntària de l’Associació –i tècnica de biblioteca- la que dos cops a la setmana, els dilluns i els dimecres, es desplaçarà fins al Trueta on oferirà a tots els pacients ingressats i als seus familiars la possibilitat de passar una millor estona llegint un llibre o una revista, veient una pel•lícula o escoltant música.

Cal posar de relleu que l’únic punt de préstec de la Biblioteca, que es troba tancada per trasllat, és el de l’Hospital Trueta. Això pot ser així per tractar-se d’un servei gestionat per una voluntària i perquè el procediment és compatible amb el moment d’inventari que està duent a terme ara el centre. Per a la Biblioteca, doncs, arribar a aquests lectors és en aquests moments un símbol de la seva funció d’acostar la lectura als ciutadans.

En cas que el pacient interessat no tingui el carnet de cap biblioteca, li tramitarà la tècnica voluntària, de manera que el mateix moment pugui fruir del material que desitja. Si vol algun llibre determinat o d’una temàtica específica, ella mateixa serà la responsable de localitzar-lo al fons documental de la Biblioteca Pública de Girona i li farà arribar quan torni al Trueta. El pacient podrà retornar el material al mateix hospital abans de marxar d’alta, o bé un cop al seu domicili, simplement portant-lo a la biblioteca més propera, que farà les gestions oportunes per retornar-ho a la Biblioteca Pública de Girona a través del servei de Préstec Interbibliotecari. Gràcies a aquest servei, l’usuari podrà tenir en préstec fins a 1 DVD, 1 CD, 3 revistes i 2 llibres (amb opció de l’àudio llibre per als malalts amb dificultats de visió). Tots els préstecs i devolucions es registraran al programa de gestió bibliotecària, com qualsevol altre servei.

Lectura de llibres
En un futur, està previst que aquest servei es coordini també amb un grup de voluntaris lectors els quals, prèvia cita, oferiran una estona de lectura als malalts ingressats que ho desitgin. En aquest cas, els pacients també podran triar el llibre que els agradaria escoltar o fins i tot, el voluntari/a també podrà fer els seus suggeriments en funció de les necessitats o interessos o circumstàncies del pacient que hi estigui interessat. Aquest servei està a l’espera de trobar lectors voluntaris, per la qual cosa fem una crida a tots aquells que hi estiguin interessats. Poden contactar amb el servei a l’adreça de correu electrònic biblioarreu.bpg@gencat.cat.
 

HOSPITAL
Dijous, 27 Març 2014