La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Trueta organitza demà una jornada de col•laboració entre especialistes

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple (UNIEM) de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona organitza demà, 5 de juliol, les III Jornades Gironines en Esclerosi Múltiple (EM). En aquesta trobada científica, que es farà a Pals, hi participen professionals d’institucions i equips dedicats a l’esclerosi múltiple a la província de Girona, que posaran en comú l’activitat realitzada, faran una actualització sobre la malaltia i es dissenyaran futures línies de col•laboració i recerca entre elles. Hi participen professionals de l’Hospital Dr. Josep Trueta, l’Hospital Santa Caterina (IAS), l’Hospital de Figueres, l’IDIBGI, l’IDI-Girona i el grup Vicorob de la Universitat de Girona.

El programa de la jornada compta amb ponències sobre els efectes de la medicació, els trastorns psiquiàtrics en EM i el seu maneig, bases de dades existents, la recerca de nous biomarcadors i el futur del tractament d’aquesta malaltia, entre d’altres.

L'EM és una malaltia inflamatòria crònica del sistema nerviós central. Es tracta d'una malaltia complexa d'etiologia desconeguda però de base autoimmune en la qual tant factors ambientals com genètics participen en la seva patogènesi. És la causa de discapacitat d'origen neurològic no traumàtic més freqüent en adults joves.

En la majoria dels casos el curs natural de la malaltia és progressiu i incapacitant però els
tractaments farmacològics de que es disposen actualment permeten reduir l’activitat i l’impacte de la malaltia. En un futur immediat es disposarà de nova informació i nous tractaments i per la malaltia que ajudaran, juntament amb els actuals, a avançar en el desitjat tractament personalitzat de la malaltia.

Actualment al món hi ha 2.500.000 persones amb la malaltia, 600.000 a Europa, 46.000 a Espanya i 5.000 a Catalunya. La prevalença a Espanya era d'uns 60 pacients per 100.000 habitants però estudis recents mostren que ha augmentat considerant actualment una prevalença d'entre 80 i 100 segons les àrees geogràfiques.

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta controla i tracta la majoria de pacients d'EM de la província de Girona, i participa en múltiples assaigs clínics.

Les seves línies de recerca principals són l’estudi i determinació de factors genètics i ambientals predisponents per l’esclerosi múltiple i la resposta als tractaments, l’expressió de citocines en l'esclerosi múltiple com a model de malaltia inflamatòria crònica, la identificació i aplicació de noves tècniques de neuroimatge com a marcadors pronòstics en l’esclerosi múltiple, l’estudi i caracterització de les alteracions neuropsicològiques i la rehabilitació cognitiva de la malaltia.

HOSPITAL
Dijous, 4 Juliol 2013