Infermers de la UCI del Trueta reben un premi per un estudi sobre el dolor que perceben els pacients operats del cor

Infermers de la UCI atenent a un pacient

Un grup d’infermers de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona ha obtingut el tercer premi en el Congrés Nacional d’Infermeria en Cardiologia, que s’ha celebrat a Girona del 8 al 10 de maig. Durant dos anys han fet un seguiment de 120 pacients que han estat sotmesos a cirurgia cardíaca, per a conèixer el grau de dolor que perceben i diferenciar-los segons els tipus de cirurgia i el tipus d’ empelt que han rebut durant la intervenció, bàsicament bypass, col·locació de vàlvules cardíaques i la combinació d’aquestes dues pràctiques. Així, han registrat els índexs de dolor que presenten els pacients a partir de les dues hores del postoperatori i durant 48 hores, analitzant a partir d’una escala homologada si la procedència de les artèries que els han estat empeltades és determinant en el dolor postoperatori.

Els resultats d’aquest estudi revelen que els pacients que més dolor toràcic pateixen són els que han rebut un bypass amb empelt d’artèria mamària, respecte els que han passat per la mateixa intervenció amb altres empelts cardíacs. Tot i que la percepció del dolor és molt personal, aquest és significativament estadístic i l’estudi s’ha basat en l’Escala Visual Analògica, un abordatge per a mesurar el dolor reconegut per la comunitat mèdica.

L’objectiu dels impulsors de l’estudi és controlar al màxim el dolor durant el postoperatori en cirurgia cardíaca, que es realitza a la Unitat de Cures Intensives. Un dels riscos associats al dolor postoperatori és que el pacient respira amb dificultat i això pot provocar complicacions en la seva recuperació. La revista Enfermería en Cardiologia publicarà ara l’estudi, que ha de donar peu a l’elaboració d’un protocol per l’optimització del tractament del dolor.

A l’Hospital Dr. Josep Trueta s’hi realitzen cada any 80 intervencions de cirurgia cardíaca.

HOSPITAL
Dimecres, 22 Maig 2013