Un equip de l’IDIBGI, premiat per la versió espanyola del “Leicester Cough Questionnaire”

logotip de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta

La versió espanyola del test “Leicester Cough Questionnaire”, desenvolupada per l’equip de recerca en bronquièctasi de l’IDIBGI liderat per la pneumòloga Montserrat Vendrell i amb la participació del fisioterapeuta respiratori Gerard Muñoz, ha estat guardonada amb el 2on Premi de Fisioterapia i Infermeria de la XXXI Diada Pneumològica de la Societat Catalana de Pneumologia, que va tenir lloc el 12 i 13 d’abril a Sitges. Aquesta distinció permet els guardonats presentar el seus treballs davant tots els assistents en forma de comunicació oral.

Aquest qüestionari ha estat creat i validat en anglès per mesurar la tos crònica, manifestació molt freqüent en pacients amb bronquièctasi. En el desenvolupament de la versió en castellà, “Cuestionario de la tos de Leicester”, han participat, a part de l’equip de l’IDBGI, professionals de l’Hospital La Fe de València, l’Hospital Clínic i de la Vall d’Hebron de Barcelona, i l’Hospital La Princesa de Madrid.

La bronquièctasi és una dilatació anormal i irreversible dels bronquis produïda per malalties molt diverses, com ara la tuberculosi, altres infeccions, immunodepressions, etc. El qüestionari permet obtenir dades objectives i mesurar l’evolució clínica dels malalts. El primer pas del projecte, després d’aconseguir el permís de l’autor del test, el Dr. Birring, va ser la traducció de l’anglès al castellà, que va ser validada per un comitè de professionals. Tot seguit, el text en castellà es va tornar a traduir a l’anglès per poder comparar-lo amb l’original.

El pas següent va ser l’anàlisi durant un any de la fiabilitat, la validesa i la sensibilitat al canvi de la versió castellana en 259 pacients adults amb bronquièctasi. Els resultats obtinguts van ser presentats a la Diada Pneumològica de Sitges. També s’ha enviat a la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica que l’ha acceptat per al seu Congrés Nacional, que se celebrarà a Barcelona entre els propers 14 i el 17 de juny de 2013.

També estan pendents d’acceptació per la Societat Europea de Respiratori.
La Dra. Montserrat Vendrell és adjunta del departament de Pneumologia de l’IDIBGI a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i, recentment, ha participat com a ponent en el curs de Fibrosi Quística de l’European Respiratory Society (ERS). Gerard Muñoz és fisioterapeuta i
investigador de respiratori al mateix hospital.

L’IDIBGI (Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l’àmbit de les comarques de Girona.
Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, la Universitat de Girona, l’Institut de Diagnòstic per la Imatge, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut Català de la Salut a Girona.

HOSPITAL
Dilluns, 13 Maig 2013