Les activitats impulsades pels nous rols a l’atenció primària de Girona han beneficiat 26.500 persones

S’han incorporat 130 referents de benestar emocional, fisioterapeutes, nutricionistes-dietistes i higienistes dentals, que donen servei a tota la Regió Sanitària Girona

De les 7.000 activitats grupals i comunitàries orientades a la millora de la salut i la prevenció de la malaltia, 5.392 han estat organitzades pels professionals que s'han incorporat en els centres de l'ICS Girona i l’IAS

 

La Regio Sanitària de Girona ha complert dos anys des que es va iniciar el desplegament progressiu dels nous perfils professionals a l’Atenció Primària. Durant el període 2022-2023 s’han impulsat 7.121 activitats grupals i comunitàries, que han beneficiat a 26.530 persones: D'aquestes, un total de 5.392 activitats grupals i comunitàries han estat organitzades els professionals que s'han incorporat en els centres des de l’ICS a Girona i l’IAS, les quals han arribat a 18.596 persones.

Les dades indicades inclouen l’activitat realitzada pels referents de benestar emocional i salut comunitària –els primers en incorporar-se als equips d’atenció primària (EAP) a finals 2021-, els nutricionistes-dietistes i els fisioterapeutes. L’últim perfil en sumar-se als EAP i que està en desplegament són els higienistes dentals, dels que no es disposen dades disgregades sobre l’activitat realitzada.

La incorporació dels nous perfils s’emmarca en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària (PEITAPIC) del Departament de Salut. Les seves funcions són complementàries a la resta de professionals dels equips d’atenció primària: medicina, infermeria, suport administratiu, treballadors socials i llevadores, entre d’altres. Els nous rols s’orienten a millorar la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia des d’una vesant comunitària i treballen en coordinació entre ells i amb altres agents socials i de la comunitat.

A la Regió Sanitària Girona s’han incorporat 129 professionals corresponents a aquests nous rols i que donen servei a totes les àrees bàsiques de salut. Es tracta de 40 referents de benestar emocional i salut comunitària, 21 nutricionistes-dietistes, 37 fisioterapeutes i 31 higienistes bucodentals.

Pel que fa a la tipologia de les activitats realitzades, la majoria estan relacionades amb la salut mental i el benestar emocional, salut i escola, alimentació saludable, salut maternoinfantil i suport a malalties cròniques. Les més de 7.000 accions grupals realitzades representen unes 33.300 hores d’activitats en total.

El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha destacat “l’impacte positiu que han tingut els nous perfils professionals en l’impuls de la promoció de la salut entre la ciutadania des d’una perspectiva comunitària i polièdrica”. Heredia també ha subratllat el compromís de la Regió Sanitària Girona amb la millora contínua de la salut de la ciutadania i sobretot des de l’atenció primària: “Continuarem treballant per reforçar aquests nous rols per tal de seguir proporcionant una atenció integral a tots els ciutadans de la regió”.

 

L’àmbit de treball dels nous perfils

Pel que fa a les seves tasques, els referents de benestar emocional se centren en les necessitats de salut emocional de la ciutadania i en la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional, proporcionant alternatives no sanitàries.

En relació als nutricionistes-dietistes, desenvolupen tasques orientades a reduir els factors de risc associats a una mala alimentació així com la promoció d’hàbits saludables, fent especial èmfasi en la població amb major vulnerabilitat socioeconòmica.

Per la seva banda, els fisioterapeutes tenen per objectiu promoure i millorar el funcionament i l’autonomia en persones que pateixen problemes de salut crònics relacionats amb malalties musculoesquelètiques a través d’activitats grupals.

 

 

   

HOSPITAL
Divendres, 2 Febrer 2024

Tags: