Reconeixen la qualitat tècnica i professional del Servei d’Anatomia Patològica dels hospitals Trueta i Santa Caterina

L’Entitat Nacional d’Acreditació li atorga el segell que acredita el sistema de gestió consolidat i eficient, la competència del seu personal i la capacitat de generar resultats tècnicament validats

 

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i del Santa Caterina ha vist reafirmada per part de l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) l’elevada competència tècnica a l’hora d’estudiar i analitzar les mostres biològiques d’origen humà. El reconeixement s’ha traduït en l’obtenció del certificat ISO15189, que acredita que el Laboratori disposa d’un sistema de gestió de la qualitat consolidat i eficient, la competència del seu personal i la capacitat de generar resultats tècnicament validats.

L’acreditació valora el procediment complet que es realitza en patologia ginecològica, que inclou els estudis de citologies, biòpsies i peces quirúrgiques, així com l’anàlisi molecular del virus del papil·loma humà (VPH).

“La certificació suposa un reconeixement a la tasca que hem desenvolupat durant més d’un any per actualitzar processos interns, amb l’assessorament d’una empresa especialitzada en acreditacions de serveis d’anatomia patològica”, explica el doctor Eugeni López Bonet, cap del Servei d’Anatomia Patològica del Trueta i del Santa Caterina.

L’acreditació, que cal renovar periòdicament, reflecteix de manera objectiva la qualitat i competència del servei, així com el seu compromís per oferir seguretat en el tractament de les mostres estudiades. En aquest sentit, s’adverteix com una garantia del bon funcionament del Laboratori i la seva capacitat de satisfer els requisits tècnics necessaris per assegurar una informació bàsica per al diagnòstic clínic.

 

Adaptat per a l’anàlisi molecular

El Servei d’Anatomia Patològica del Trueta i del Santa Caterina és un servei central que, entre altres funcions, examina les mostres tissulars, citològiques i de fluids orgànics amb l’objectiu de diagnosticar les malalties dels pacients i poder assistir la presa de decisions terapèutiques dels facultatius de les diverses especialitats assistencials. Disposa dels recursos tècnics i professionals per respondre als avenços que ha experimentat la disciplina en els darrers anys. En aquest aspecte, concentra l’activitat de la patologia molecular de la Regió Sanitària Girona, realitzant des de fa anys diverses proves com ara l’anàlisi molecular per detectar el virus del papil·loma humà (VPH). Precisament aquesta tècnica està previst que en un futur immediat substitueixi la clàssica citologia ginecològica com a mètode inicial del cribratge del càncer de cèrvix. 

Una altra de les millores afegides darrerament al Servei d’Anatomia Patològica ha estat la digitalització de les mostres que estudien els seus professionals. Aquest procés forma part del programa DigiPATICS i permet el treball en xarxa dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS), des de la gestió de la sol·licitud de la mostra fins al lliurament del diagnòstic anatomopatològic. El fet de disposar de totes les imatges diagnòstiques digitalitzades, a part dels seus avantatges per al flux de treball i seguretat, permet tenir un repositori d'imatges prou gran per desenvolupar algoritmes d'intel·ligència artificial que ajuden a la rapidesa diagnòstica.

El Servei d’Anatomia Patològica integra l’activitat assistencial d’aquesta especialitat de l’Hospital Trueta i del Santa Caterina de Salt des de gener de 2016, integració que va ser possible en el marc de l’aliança estratègica entre l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Institut Català de la Salut.

 

    

 

HOSPITAL
Divendres, 10 Novembre 2023

Tags: