El menjador laboral del Trueta renova l’acreditació Amed de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

El moment del lliurament de l'acreditació per part de Salut Pública.

El servei de restauració COEMCO, que gestiona el menjador laboral de l’Hospital Trueta, ha renovat l’acreditació Amed de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest servei està acreditat des de l’any 2016 i  forma part dels 77 que hi ha a la Regió Sanitària de Girona, d’un total de 757 a tota.

L’objectiu de l’acreditació Amed és promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable i sostenible en l’entorn de la restauració. Els establiments acreditats se’ls identifica i dona visibilitat a través d’un adhesiu a l’exterior per tal que la ciutadania els pugui identificar fàcilment. El patró de l’alimentació mediterrània, a més, afavoreix la  utilització de productes de proximitat i de temporada, la qual cosa contribueix a reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle per mitigar els efectes del canvi climàtic.

Un moment de l'acte de lliurament de l'acreditació amb representants de l'Hospital, Salut Pública i COEMCO.Amed identifica bars, restaurants, albergs, menjadors laborals (d’empreses, d’hospitals, de residències...), universitats i altres centres de formació, que ofereixen menjar que compleix una sèrie de requisits basats en el model d’alimentació saludable (fruita fresca, oli d’oliva, etc.). En el cas dels serveis de restauració d’hospitals, com d’altres, cal destacar la importància de l’exemplaritat i la coherència que tenen aquest tipus de serveis envers les persones que els utilitzen, tan si són establiments de restauració només pel personal laboral com si són públics. La forma d’alimentar-se en l’entorn laboral, on les treballadores i els treballadors passen més d’una tercera part del dia, és fonamental per gaudir d’una vida saludable; així com, en els centres sanitaris, és clau oferir un missatge coherent entre el que es recomana a les persones que s’atenen i el que es fa o s’ofereix en les seves instal·lacions (menjador, màquines expenedores d’aliments i begudes, etc.).

Des de l’any 2007, la totalitat dels menjadors dels centres sanitaris públics de Catalunya han obtingut l’acreditació Amed. Fora de l’entorn de menjadors i cafeteries, les màquines expenedores d’aliments i begudes presents als centres sanitaris poden ser una font alimentària esporàdica o habitual. Cal garantir també, que l’oferta disponible d’aliments i begudes d’aquestes màquines sigui adequada i contribueixi a una alimentació saludable. Per això, fruit de la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut (CatSalut), el 9 de febrer de 2023 es va signar  la Instrucció 02/2023, la qual estableix els criteris sobre disponibilitat d’aliments i begudes envasats en les màquines  expenedores, i sobre l’accés a l’aigua  potable, en els centres i serveis sanitaris del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Aquesta Instrucció està d’acord amb l’ Informe per a la regulació dels aliments i les begudes  envasats disponibles en les màquines expenedores, les cafeteries i els menjadors dels centres i serveis sanitaris de Catalunya de l’Agència de Salut Pública de Catalunya de juny de 2022.

Per aconseguir l’acreditació, els establiments han de sol·licitar-ho a través de la pàgina web d’Amed (www.amed.cat) i complir un conjunt de requisits basats en l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable. A més a més, també es demana als establiments que ofereixin a la clientela informació  sobre opcions de lleure actiu a les zones properes als establiments (rutes, itineraris, etc.), ja que el programa Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable. Els establiments Amed acaben actuant com a establiments promotors de la salut.

Avui ja són 169 municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment Amed. N’hi ha 757 d’acreditats, els quals tenen capacitat per oferir menús basats en l’alimentació mediterrània a uns 115.512 comensals diaris. A la Regió Sanitària  de Girona hi ha 77  establiments Amed, en 27 municipis  diferents, que arriben gairebé a 13.022 comensals diaris.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya 2022, la població de 15 anys i més, segueix les recomanacions d’alimentació mediterrània en un 56,7% i consumeix diàriament com a mínim 5 racions de fruita i/o verdura en un 11,5%. Els establiments AMED contribueixen a la millora d’aquestes dades fent més fàcil la tria d’opcions més saludables a les persones que mengen fora de casa.

El programa Amed, s’emmarca dins del Pla integral per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i va ser guardonat:

-El 2015 pel Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social amb el Premi NAOS com a millor intervenció de promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit familiar i comunitari.

-El 2017 amb el VII Premi del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) com a millor iniciativa en el camp de la millora de l’alimentació de la població.

 

Per a més informació es pot consultar la pàgina web www.amed.cat i/o enviar un correu electrònic al Servei de Promoció de la Salut a Girona, promocio.girona@gencat.cat

HOSPITAL
Divendres, 3 Novembre 2023

Tags: