L’Hospital Trueta posa en marxa la Unitat d’Hospitalització a Domicili com a alternativa equiparable a un ingrés convencional

Es calcula que la nova Unitat podria assumir més de 1.200 pacients per any, de manera que suposa un pas endavant a l’hora de millorar l’aprofitament dels recursos sanitaris

 

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta posa en funcionament aquest 9 d’octubre la nova Unitat d’Hospitalització a Domicili, que permetrà que els pacients rebin una assistència especialitzada, contínua i de qualitat equiparable a les de l’entorn hospitalari, però en un espai més còmode com és la seva llar. A la vegada, la posada en marxa de la Unitat contribuirà a optimitzar els recursos d’espai i assistencials del Trueta

L’hospitalització domiciliària és una modalitat assistencial en què els professionals sanitaris hospitalaris proporcionen un tractament actiu al pacient a casa seva. Suposa una alternativa real a l’hospitalització convencional, perquè és segura, sostenible i satisfactòria per al pacient. El seu objectiu és atendre i millorar la salut de les persones, oferint-los una assistència especialitzada al domicili com a espai terapèutic (físic, psíquic i social) adient.

Inicialment, la Unitat d’Hospitalització a Domicili del Trueta proposarà que s’acullin a aquesta modalitat assistencial les persones majors de 18 anys procedents del Servei d’Urgències Generals que requereixin ingrés hospitalari, que estiguin clínicament estables i que disposin d’un cuidador a casa la major part del dia. En tots els casos, el domicili ha d’estar dins l’àrea d’influència del Trueta (àrees bàsiques de salut de Girona, Sarrià, Celrà i Pla de l’Estany) amb una distància màxima entre el domicili i l’Hospital de 30 minuts.

La Unitat d’Hospitalització a Domicili del Trueta dependrà funcionalment del Servei d’Urgències Generals i estarà integrada per personal amb un perfil multidisciplinari, que inclou personal de medicina, d’infermeria, d’administració i de farmàcia hospitalària; tots en estreta col·laboració amb altres especialitats hospitalàries. La Unitat s’ha estructurat de manera que els pacients en règim d’hospitalització domiciliària gaudeixin d’una cobertura assistencial 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, els 365 dies de l’any.

Pel que fa al funcionament assistencial, en el moment de l’ingrés s’establirà un programa de visites mèdiques i d’infermeria segons la patologia del pacient, que podrà modificar-se segons la seva evolució. Tant el pacient com el cuidador tindran un número de contacte telefònic específic per a consultes, dubtes o incidències. Una vegada la persona estigui recuperada, es donarà l’alta mèdica i infermera al pacient.

Es calcula que la Unitat d’Hospitalització a Domicili podria assumir més de 1.200 pacients per any, de manera que suposa un pas endavant per millorar l’aprofitament de recursos sanitaris, ja que permet disminuir el nombre d’estades hospitalàries (l’any 2022 l’Hospital Trueta va atendre 78.244 usuaris a Urgències, dels quals el 14% van quedar ingressats) i, a la vegada, es manté una atenció assistencial continuada i de qualitat en el millor espai terapèutic per al pacient, perquè li proporciona comoditat i potencia la seva autonomia funcional.

 

 

  

HOSPITAL
Dilluns, 9 Octubre 2023

Tags: