S’entrega el Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de l'IDIBGI

guanyadora Carolina Lorencio, amb la directora de l'IDIBGI, la Dra. Marga Nadal, el cap del grup de recerca en Sèpsia, infeccions i disfunció multiorgànica del pacient crític, el Dr. Josep Maria Sirvent, i una de les membres del tribunal, la investigadora del grup de recerca Respiratori, la Dra. Montserrat Vendrell, a través de videoconferència

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha entregat el primer Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de la Regió Sanitària de Girona. El treball guanyador ha estat un article publicat a la prestigiosa revista científica Critical Care, i que té com a primera autora Carolina Lorencio, investigadora de l’IDIBGI i alhora metgessa de la Unitat de Cures Intensives dels Hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt.

La sèpsia és un dels problemes de salut més importants al món, ja que és la responsable del 6% dels ingressos hospitalaris i causa més del 50% de les morts intahospitalàries. Aquest treball ha analitzat les dades dels registres d’altes hospitalàries del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) durant 15 anys a Catalunya. En concret, el període analitzat abarca entre els anys 2005 i 2019 i comprèn un total de 296.554 pacients ingressats per sèpsia. D’entre els resultats, destaca que la incidència de la sèpsia ha anat en augment de forma progressiva en aquest període, mentre que, a la vegada, la mortalitat intrahospitalària que hi està associada s’ha anat reduint.

Aquest és el primer estudi epidemiològic sobre la incidència de la sèpsia a Catalunya. Els resultats poden servir a l’hora de definir grups de pacients en funció del seu risc i pronòstic, i són útils a l’hora d’orientar i personalitzar els tractaments que rebran. El treball també obre la porta als investigadors a noves línies de recerca, com la que està duent a terme actualment Lorencio, que consisteix en analitzar la supervivència de les persones que han estat ingressades a les UCIs dos anys després d’haver rebut l’alta.

Aquesta és la primera edició del premi, promogut pel grup de recerca en Infeccions, sèpsia i disfunció multiorgànica del pacient crític, liderat pel Dr. Josep Maria Sirvent, cap del grup de recerca en Infecció, Sèpsia i disfunció multiorgància del pacient crític de l'IDIBGI, que té per objectiu fomentar la investigació en aquest àmbit, i que està oberta a qualsevol treball de recerca realitzat a la Regió Sanitària de Girona. Un dels aspectes que s’ha valorat és que els treballs hagin contribuït a l’obtenció de la tesi doctoral.

Aquesta publicació s’ha realitzat en el marc d’un projecte de recerca finançat amb fons de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, en l’edició de Malalties Infeccioses de l’any 2017, i s’ha realitzat des del grup de treball de Sèpsia i Xoc Sèptic de la SOMIC/SOCMUE (format per diferents investigadors de l’Hospital de Mataró, IDIBELL, CatSalut, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Mútua de Terrassa i Hospital Universitari Sant Joan de Déu).

EL projecte de la Marató vinculat a aquesta línia d’investigació és "Sepsis Training, Analysis and Feedback (STAF) strategy for the implementation of Sepsis Code" (Id Num: 201836_10).

 

Article guanyador del premi: Lorencio Cárdenas, C., Yébenes, J.C., Vela, E. et al. Trends in mortality in septic patients according to the different organ failure during 15 years. Crit Care 26, 302 (2022).

DOI: https://doi.org/10.1186/s13054-022-04176-w

 

HOSPITAL
Divendres, 7 Juliol 2023