El projecte ANEUGIR, liderat per neuròlegs de la Unitat d’Ictus del Trueta, vol identificar biomarcadors en sang i ressonància magnètica cerebral que permetin detectar la presència d’aneurismes i també valorar el risc que tenen de trencar-se, i està impulsat per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).
L’equip investigador fa una crida per trobar persones que vulguin participar a l’estudi. Als voluntaris se’ls farà una visita mèdica, una analítica de sang i una ressonància magnètica cerebral, i es farà un seguiment al cap de 2 anys.
Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i l’Hospital Dr. Josep Trueta inicien un projecte de recerca per avaluar el risc de ruptura dels aneurismes cerebrals mitjançant una analítica de sang i tècniques avançades de ressonància magnètica cerebral. El projecte anomenat ANEUGIR, està encapçalat pel neuròleg i neurointervencionista del Servei de Neurologia de l’Hospital Trueta, Mikel Terceño, alhora investigador del grup de Patologia Cerebrovascular de l’IDIBGI, i està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).
Un aneurisma cerebral es produeix quan s’eixampla la paret d’un vas sanguini del cervell, produint un “sac” o “bossa” que sobresurt en aquell punt del vas. Generalment, els aneurismes no presenten símptomes, però si creixen o es trenquen, poden produir un ictus hemorràgic anomenat hemorràgia subaracnoïdal que posi en risc la vida de la persona, ja que es tracta del tipus d’ictus amb major morbimortalitat i el que afecta a gent més jove. La mortalitat associada és del 35%, i també ocasiona una discapacitat laboral permanent del 36% entre els afectats, aproximadament.
La ruptura d’un aneurisma cerebral es pot produir en qualsevol edat de la vida i a qualsevol persona, tot i que és més freqüent en dones que en homes i afecta especialment a persones d’entre 40 i 70 anys. Alguns dels factors de risc per presentar un aneurisma cerebral son la hipertensió arterial, el tabaquisme i tenir antecedents familiar.
La prevalença dels aneurismes intracranials és d’aproximadament un 3% i causa entre 6 i 9 casos d’hemorràgia intracranial per cada 100.000 habitants a l’any. A la Regió Sanitària de Girona es produeixen entre 30 i 40 casos d’aneurisma cerebral trencat a l’any, i a la Unitat d’Neurointervencionisme de l’Hospital Trueta, de referència a la Regió, es valoren més de 100 casos d’aneurismes cerebrals anualment.
Predir el trencament de l’aneurisma abans que passi
Poder predir el risc de creixement i trencament dels aneurismes cerebrals és clau per tractar-los abans que es produeixin, i evitar les conseqüències negatives que pot comportar en la vida d’aquestes persones. En aquest sentit, el projecte vol identificar i validar biomarcadors en sang que es correlacionin amb la presència d’un aneurisma cerebral que no s’hagi detectat, i també amb la inestabilitat de la paret aneurismàtica i el seu possible trencament.
Trobar aquests biomarcadors pot obrir la porta a poder identificar i valorar aquests casos mitjançant una simple anàlisi de sang i amb tècniques de ressonància magnètica al pacient, ambdues, proves no invasives i sense efectes negatius, com sí que passa amb la radiació ionitzant d’altres proves de diagnòstic com son el TAC i l’angiografia cerebral. A més, aquestes vies també permetrien detectar casos que actualment només s’identifiquen quan ja es produeix el vessament, o bé per les proves que es duen a terme per altres circumstàncies, com per exemple en ressonàncies cerebrals que es facin arran d’un episodi de migranya o per un ictus isquèmic.
Crida a participar a l’estudi
Per a fer l’estudi, el projecte durà a terme l’anàlisi de sang i de ressonàncies magnètiques d’uns 80 pacients amb aneurisma cerebral i de 40 persones sanes. Per això l’equip fa una crida a persones voluntàries que hi vulguin participar, d’entre 40 i 75 anys d’edat.
Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l’equip investigador a través del correu electrònic mterceno.girona.ics@gencat.cat i així el personal investigador podrà valorar si compleix els criteris de participació i podrà concertar una primera visita informativa sobre la seva participació en l’estudi ANEUGIR.
Aquest estudi ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos (III) mitjançant el projecte PI22/01073 amb el títol “Estudio de correlación de biomarcadores sanguíneos con la captación de la pared aneurismática en RM3T para la identificación de aneurisma cerebral inestable: estudio ANEUGIR”, i cofinançat per la Unió Europea.