Salut ha completat les dues fases del procés amb un èxit de participació
La iniciativa permetrà incorporar l’experiència de la ciutadania i determinar quins són els aspectes prioritaris per als usuaris
El procés de participació ciutadana per al projecte del nou Campus de Salut de Girona, que inclourà el nou Hospital Trueta, ha comptat amb la participació de més de 1.500 ciutadans i ciutadanes en el seu conjunt. Aquest dimecres s’ha realitzat la segona fase del procés a través d’una dinàmica participativa a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, en la qual hi ha participat 60 persones, amb representants d’associacions de pacients i de ciutadania. Amb aquesta segona fase es completa el procés de participació ciutadana en el marc de la redacció del pla funcional assistencial impulsat per la Regió Sanitària Girona, en col·laboració amb la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.
La participació s’ha desenvolupat en dues fases successives. La primera, a través d’un qüestionari en línia que va estar obert a tota la ciutadania entre el 20 de març i el 24 d’abril, i en el qual es van recollir 1.564 respostes. Els participants van ser interpel·lats sobre diferents serveis i espais de l’hospital segons la seva percepció seguint el recorregut habitual d’accés al centre: mobilitat exterior, zona de recepció i d’informació ciutadana, sales d’espera, consulta o zona de proves, l’habitació i aspectes relacionats amb noves tecnologies, la intimitat i la llum natural. A més, també constava d’un espai obert on gairebé la meitat dels participants (42%) van fer arribar propostes o idees per al futur hospital.
Un cop finalitzada la fase de la participació en línia, s’ha iniciat la segona part del procés amb la realització de dinàmiques participatives, que van tenir lloc aquest dimecres a la tarda. Els participants convidats a la sessió són persones que van manifestar en el qüestionari el seu interès en formar part de les dinàmiques, així com representants d’entitats de l’àmbit social i de la salut del territori. En total, 480 persones (30%) van manifestar el seu interès en participar-hi. D’entre tots ells, s’ha realitzat una selecció seguint criteris d’edat, gènere, residència i la relació mantinguda amb l’hospital per tal constituir grups representatius.
La sessió es va desenvolupar a través de quatre subgrups d’unes 15 persones cadascú on es van treballar els espais a través de tres eixos: d’acollida (zones de recepció i d’informació, sales d’espera...), d’atenció (consultes, habitacions, zones de proves...) i per últim un darrer bloc sobre aspectes transversals i no assistencials.
El procés ha permès identificar quins són els aspectes prioritaris per als usuaris, copsar la seva experiència en relació amb l’hospital i recollir propostes a tenir en compte en el projecte del nou hospital. En el transcurs de tota la participació s’han contemplat les aportacions relacionades amb aspectes que repercuteixin en el disseny i l’estructura assistencial de l’hospital. Actualment s’estan analitzant totes les propostes per tal d’incorporar la veu de la ciutadania en el projecte del nou Campus de Salut.
Paral·lelament se segueix treballant en la participació dels professionals, iniciada ara fa un any amb la constitució de l’equip impulsor. En total s’han impulsat 9 processos (4 d’ells en curs) seguint la mateixa metodologia híbrida en dues fases: una primera amb un qüestionari telemàtic i un grup focal posterior. Fins al moment, s’han rebut més de 1.200 respostes en els diferents qüestionaris i més de 150 professionals han participat en els grups focals.