Un de cada dos parts que tenen lloc a l’Hospital Trueta són considerats d’alt risc o de molt alt risc

Durant l’any 2022 es van atendre al centre sanitari 1.227 parts amb un total de 1.252 naixements

El Trueta és el centre de referència de la Regió Sanitària Girona per als parts amb risc, ja que disposa d’Unitat de Cures Intensives Neonatals i d’UCI d’adults.

La planta de Ginecologia i Obstetrícia s’està remodelant i aquesta setmana s’han posat en marxa les primeres habitacions totalment renovades, que incorporen tot l’equipament necessari per poder atendre el nadó dintre de l’habitació.

S’incorporen també bressols tipus collit per promoure el vincle mare-nadó des del moment del naixement. L'adquisició dels primers bressols és fruit de la col·laboració de l'empresa Euromet Agrofood, que ha fet donació de set unitats en el marc del programa de mecenatge Fem+Trueta.

 

Un de cada dos parts que tenen lloc a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta són considerats d’alt risc o de molt alt risc. El Trueta és el centre hospitalari públic de la Regió que atén més volum de parts a l’any. El 2022 es van registrar un total de 1.227 parts, dels quals l’11% va ser qualificat de molt alt risc; el 38%, d’alt risc; el 23%, de risc mitjà i el 28% presentava un baix risc. Aquesta circumstància es deu al fet que l’Hospital Trueta és el centre de referència de la Regió Sanitària Girona per als parts de risc, atès que és l’únic que disposa d’Unitat de Cures Intensives Neonatals, a més de la Unitat de Cures Intensives d’Adults i d’un equip de professionals qualificats per poder atendre qualsevol eventualitat, tant de la mare com del nadó durant les 24 hores del dia, fet que aporta qualitat i seguretat. Són professionals d’obstetrícia, llevadoria, neonatologia, anestèsia i infermeria, a més de totes les especialitats quirúrgiques i de radiologia intervencionista amb què compta per poder fer, si calgués, embolitzacions arterials en cas de sagnat puerperal.

El percentatge global de cesàries va ser del 22%, si bé varia notablement en funció del risc que suposa cada part. Així, en les dades recollides el 2022, mentre que en els parts considerats de molt alt risc el percentatge de cesàries se situa al 35,9%, en els d’alt risc baixa al 22,8%, en els de risc mitjà se situa al 18,3% i en els de baix risc és del 13,9%.

El Trueta aposta per una atenció personalitzada i mínimament medicalitzada en els parts de baix risc, cosa que afavoreix les preferències que la mare ha descrit en el seu pla de part, sempre que siguin clínicament possibles.

Els 1.227 parts registrats el 2022 van suposar un total de 1.257 naixements, el 34% dels quals van ser d’usuàries que tenen altres centres de la Regió com a hospital bàsic de referència, de manera que han parit al Trueta pel risc del seu embaràs i part. Cal destacar també que el Trueta acull els parts prematurs de la Regió Sanitària. Així, l’any 2022, el 27% dels parts registrats eren de nadons nascuts per sota de les 37 setmanes de gestació: el 21%, entre les setmanes 33 i 37; el 3%, entre les setmanes 28 i 32; l’1,8% eren de menys de 28 setmanes, i en el 0,2% dels casos no estava registrat.

Renovació de la planta de maternitat: més confort i més unió familiar

Justament fa uns dies, el Trueta ha fet un salt qualitatiu molt important a l’Àrea de Maternitat ja que s’han obert 6 habitacions (3 individuals i 3 dobles) que han estat totalment reformades, dins la primera fase de les obres de millora que es fan a la planta. El canvi més important és la reconversió de tres habitacions de dobles a individuals, i que totes 6 disposen de bany complet.

Sens dubte, una de les millores que agraeixen més les famílies és que les habitacions disposen de tot el necessari per poder tenir cura del nadó dins el mateix espai, sense haver de deixar l’estança, si no és per qüestions clíniques. En aquest sentit, les habitacions estan equipades amb banyera per al nadó, bàscula i canviador.

Un dels valors afegits de la renovació és que permet, sempre que sigui possible per criteris clínics, l'ingrés conjunt mare i nadó quan aquest neixi amb alguna patologia que no requereixi ingrés a la Unitat Neonatal. Fins ara, en aquests casos, quan calia ingressar un nadó, s’havia de fer a la Unitat de Neonatologia. Cal tenir present que als infants que neixen sans no se’ls cursa ingrés, malgrat estar a l’Hospital.

Bressols tipus collit per promoure el vincle mare-nadó des del moment del naixement, gràcies a la col·laboració de l'empresa Euromet Agrofood

Aprofitant la renovació de les habitacions de l’Àrea Maternoinfantil, l’Hospital Trueta ha començat a incorporar nous bressols, també coneguts com a sidecars, que permeten fer collit per promoure el vincle mare-nadó des del moment del naixement. Amb aquest tipus de bressols, que s’acoblen al llit de la mare, es vol oferir una atenció més humanitzada i segura perquè es facilita el contacte entre la mare, que es troba en ple procés de puerperi, i el seu nadó. Aquest contacte, tant físic com visual, millora l'alletament matern, els períodes de descans del nadó i els períodes de vigília-son de la mare. L'adquisició dels primers bressols és fruit de la col·laboració de l'empresa Euromet Agrofood, que ha fet donació de set unitats en el marc del programa de mecenatge Fem+Trueta.

Un cop les obres de tota la planta estiguin acabades, hi haurà un total de 17 habitacions individuals i només 5 seran dobles, totes amb bany complet, amb dutxa inclosa. Tres de les habitacions també estaran equipades per a l’atenció de pacients en estat semicrític, tant durant l’embaràs com durant el puerperi. Les pacients que ingressin en aquests llits seran les que necessitin ser monitorades contínuament, com ara les dones amb preeclàmpsia greu. El Projecte de millora a la planta de Ginecologia i Obstetrícia, situada a la quarta planta sector A, suposa una inversió d’1,8 M€.

Una mama amb un dels bressols que permet fer collit.   Una de les habitacions reformades.   Una de les habitacions reformades.

Les habitacions estan equipades amb banyera, bàscula i canviador.   Les habitacions estan equipades amb banyera, bàscula i canviador.

HOSPITAL
Dimecres, 31 Maig 2023

Tags: