L’Hospital Trueta millora l’atenció al pacient amb traumatisme cranial greu gràcies a la donació d’El Celler de Can Roca

Els aparells comprats  ala UCI

El diners aconseguits amb el sopar solidari han permès adquirir l’equipament necessari per posar en funcionament un nou protocol assistencial per implementar noves teràpies avançades de monitoratge cerebral

El sopar solidari a favor de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, preparat a sis mans pels xefs Joan Roca, Massimo Bottura i Mauro Colagreco, ja ha donat els primers fruits. I és que els 51.242 euros aconseguits amb la celebració d’aquest àpat, ara fa un any, han permès adquirir l’equipament necessari per posar en funcionament un nou protocol assistencial per implementar noves teràpies avançades de monitoratge cerebral, que han d’ajudar a millorar l’atenció d’aquells pacients que han patit un traumatisme cranial greu.

El xef Joan Roca afirma que “la cuina pot ser una eina solidària, social, saludable” i afegeix que des d’El Celler de Can Roca  “estem molt feliços que el sopar benèfic a sis mans celebrat ara fa un any hagi donat els seus primers fruits i, així, poder ajudar a millorar l'atenció dels pacients que han patit un traumatisme cranial greu de l'Hospital Josep Trueta”. El cuiner gironí recorda que aquest fet “no hauria estat possible sense la generositat dels nostres amics Massimo Bottura i Mauro Colagreco”.

La incidència anual del traumatisme cranioencefàlic a l’Estat espanyol és de 200 nous casos/100.000 habitants. El 70% tenen una bona recuperació, el 9% moren abans d'arribar a l'hospital, el 6% ho fan durant la seva estada hospitalària i el 15% queden funcionalment incapacitats en diferents graus (moderats, greus o vegetatius). L'impacte sanitari i socioeconòmic del traumatisme cranioencefàlic és important; constitueix la primera causa de mort en els individus menors de 45 anys i la tercera, en tots els rangs d'edat.

Com a hospital terciari de les comarques de Girona, el Trueta és el centre de referència per a l’atenció del pacient politraumàtic greu. L’any 2022, els professionals del centre gironí van atendre 656 codis Politrauma, derivats majoritàriament d’accidents de trànsit o laborals.

La recopilació de dades de qualitat és essencial per donar suport a les decisions clíniques que contínuament s’han de prendre en l’atenció a aquests pacients amb traumatisme cranial greu. Per això, el nou protocol assistencial, treballat conjuntament pels serveis de Medicina Intensiva i Neurocirurgia, posa l’èmfasi en les teràpies de monitoratge cerebral més avançades. L’objectiu principal és conèixer en tot moment la situació del cervell i ajustar el tractament a les necessitats immediates del pacient, sobretot en la fase més crítica.

En aquest context, i gràcies als fons recaptats durant el sopar solidari d’El Celler de Can Roca, s’han pogut adquirir nous aparells que ajudaran a la seva implementació. En concret, la Unitat de Cures Intensives s’ha dotat d’un sistema d'electroencefalografia per a la mesura de l'activitat elèctrica del cervell humà. Aquest monitoratge continuat permet detectar les possibles convulsions del pacient de manera precoç i administrar tractament en cas de necessitat. Alhora, facilita una feina multidisciplinària entre els serveis de Neurologia, Neurofisiologia i Medicina Intensiva que repercuteix directament en la millora de la qualitat de l’atenció al pacient neurocrític.

L’Hospital Trueta també ha adquirit un sistema avançat de mesura i drenatge del líquid cefalorraquidi, que millora encara més la seguretat dels pacients perquè permet controlar i regular automàticament la pressió intracranial de manera continuada. És a dir, si la pressió intracranial augmenta, l’aparell augmenta el ritme d'extracció de líquid fins a mantenir-lo a la pressió desitjada, sense necessitat de manipulació per part del professional assistencial, fet que també disminueix el risc d’infeccions.

El monitoratge i la documentació contínua de la corba de pressió i del volum de líquid cefalorraquidi ajuden a prendre decisions clíniques per a la millor evolució del pacient. En definitiva, representa un avenç significatiu en el tractament del pacient despert o en coma, amb problemàtica de líquid cefalorraquidi o amb hipertensió intracranial a qui l'eliminació controlada de líquid pot afavorir el control de la pressió intracranial.

Amb el lema “Fem+Trueta”, l’Hospital Trueta promou, des de l'any 2017, un programa de mecenatge que té per objectiu implicar entitats, empreses i particulars del territori en el projecte assistencial del centre; sensibilitzar la societat de la importància de les seves aportacions altruistes, i obtenir recursos complementaris per millorar encara més la qualitat de l’assistència que ofereix als pacients. Aquesta campanya pretén apropar el Trueta a la societat gironina i fer que tothom qui ho vulgui pugui col·laborar activament en el seu creixement, ja sigui a través de donacions econòmiques directes, donacions de material o bé organitzant activitats solidàries a favor de l’Hospital, com és el cas del sopar benèfic fet pel Celler de Can Roca.

     

Una prrofessional a la Unitat de Cures Intensives, que s’ha dotat d’un sistema d'electroencefalografia per a la mesura de l'activitat elèctrica del cervell humà.   L'aparell de la UCI mesura l'activitat elèctrica del cervell.   L'aparell de la UCI mesura l'activitat elèctrica del cervell.  

çDues professionals analitzant els paràmetres recollita a la UCI.   L’Hospital Trueta ha adquirit un sistema avançat de mesura i drenatge del líquid cefalorraquidi   Una infermera controlant l'aparell a la planta de Neurocirurgia,
 

HOSPITAL
Dijous, 27 Abril 2023

Tags: