Entra en funcionament la nova Àrea d’Intervencionisme del Trueta, que permetrà incrementar l’activitat i ampliar la cartera de serveis

Professionals a la sala d'intervencionisme

Ha suposat una inversió de 7,2 milions d’euros i permetrà fer un salt qualitatiu pel que fa als procediments terciaris mínimament invasius guiats per radiologia

Avui s’ha posat en marxa la nova Àrea d’Intervencionisme de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que ha suposat una inversió de 7,2 milions d’euros, entre obra i equipament, i que permetrà posar el centre al capdavant del terciarisme pel que fa a procediments mínimament invasius guiats per imatge. Al nou espai, s’hi han habilitat tres sales d’intervencionisme degudament aïllades per les radiacions que s’emeten durant el procés d’aquest tipus de proves. Una de les sales està destinada radiologia intervencionista, una a neurointervencionisme i una a procediments vasculars, tot i que els espais són polivalents en funció de la necessitat assistencial que hi hagi. També s’hi poden realitzar procediments cardíacs..

A part de les tres sales d’intervencionisme, també hi ha una gran zona de preparació i recuperació de pacients amb 8 punts assistencials, a més de dos boxs d’aïllament. L’Àrea està dotada de totes les zones de suport, com ara control d’infermeria, àrea de treball per als especialistes, magatzem, vestidors per a pacients i professionals, etc. Tot plegat en una superfície d’uns 720 m². També ha estat necessari fer una nova sala tècnica d’instal·lacions de tractament d’aire, a la planta segona, de 165 m². Les obres d'adequació de l'espai han suposat una inversió de quatre milions d'euros, als quals cal afegir més d’un milió d’euros per a l’equipament ordinari de l’espai (lliteres, monitors, torres d’anestèsia, etc.), i dos milions d'euros més per a l'equipament d'alta tecnologia.

Les sales estan dotades d’aparellatges d’última generació, amb els quals guanyem en qualitat, seguretat, facilitat i eficàcia. S’hi ha instal·lat un angiògraf vascular, amb un cost de 871.200 euros, i un angiògraf biplà per realitzar procediments de neurointervencionisme, d’1.225.575 euros. Aquest equipament biplà permet dues projeccions a la vegada, fet ens fa guanyar en seguretat per al pacient. Ambdós aparells han estat finançats dins el Pla Inveat, del Ministeri de Sanitat, per la inversió en equipaments d’alta tecnologia. També està previst que una de les sales incorpori a mitjà termini un tomògraf computat (TC) de manera que serà una sala híbrida d’última generació. A la tercera sala s’hi traslladarà l’equipament d’intervencionisme endovascular que es va renovar el desembre de 2019 el qual, en el seu moment, ja va suposar una inversió d’1.167.790 euros. A la sala que queda alliberada, s’hi instal·larà més equipament de radiologia diagnòstica.

Així doncs, amb la posada en marxa d’aquesta nova àrea, l’Hospital Trueta fa un salt molt important pel que fa al terciarisme, ja que passarà de disposar de tres sales on realitzar procediments d’intervencionisme, a disposar-ne de cinc: les tres noves i les dues que ja hi havia de cardiologia, situades a la Unitat d'Arrítmies.

A la nova Àrea d’Intervencionisme hi treballaren professionals dels serveis d’Angiologia i Cirurgia Vascular, Neurologia, Radiologia i Cardiologia, i Anestesiologia, juntament amb personal d’infermeria especialitzat i amb professionals de protecció radiològica.

En aquestes sales es realitzaran tots els tractaments endovasculars a tot el cos: intervencions programades com ara nefrostomies, tractaments de tumoracions hepàtiques, reparació de fístules arteriovenoses d’hemodiàlisi, implant de vàlvules aòrtiques transcatèter, etc. i procediments de caràcter urgent com són embolitzacions d’hemorràgies agudes (postquirúrgiques, produïdes per traumatismes, digestives i de les vies respiratòries), tractaments d’obstruccions vasculars (angioplàsties i implants d’stents), d'aneurismes arterials i trombectomies mecàniques en infarts cerebrals aguts, entre altres.

Durant aquest any 2022, els professionals de l'Àrea d’Intervencionisme han realitzat més de 1.500 procediments de radiologia intervencionista del cos (com ara embolitzacions de sagnat agut), més de 660 procediments de cirurgia endovascular i més de 270 procediments de neurointervencionisme, amb uns resultats molt satisfactoris. El fet de disposar de tres sales i poder fer tractaments de manera simultània, permetrà incrementar l’activitat un 50% aquest any, i fins a un 80% a partir del 2024 i, fins i tot, ampliar la cartera de serveis d’intervencionisme; és a dir, es podran realitzar per intervencionisme i de manera mínimament invasiva procediments que fins ara s’havien de realitzar dins un quiròfan, com ara els implants d’endopròtesis d’aorta. Aquest fet suposa una gran millora per als pacients i, alhora, permetrà reorganitzar lleugerament l’activitat de l’Àrea Quirúrgica. La nova Àrea no només facilitarà augmentar els procediments, sinó que és també una gran millora per als pacients, ja que es disminueix el temps d’espera dels tractaments de les patologies temps depenent i que guanyaran també en confort.

 

L'equip de professionals a una de les sales d'intervencionisme.   L'equip de professionals a una de les sales d'intervencionisme.   La sala de recuperació, que està dotada de 8 llits.

 

Professionals d'infermeria al control de la sala de recuperació.   Metges a la sala de treball.

HOSPITAL
Dilluns, 3 Abril 2023

Tags: