L’Hospital Trueta posa en marxa la Unitat Funcional per tractar els infants amb paràlisi cerebral

Professionals de la Unitat Funcional de Paràlisi Cerebral atenen un pacient

El centre ja estava fent el seguiment d’uns 200 pacients pediàtrics amb paràlisi cerebral, que ara seran atesos des d’aquesta Unitat Funcional

La creació d’aquesta Unitat suposa una gran millora per als pacients i les seves famílies, ja que durant una sola visita atenen l’infant diferents especialistes: neuropediatra, rehabilitadora i traumatòleg

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha posat en marxa aquest mes de desembre la Unitat Funcional de Paràlisi Cerebral, formada per professionals de la neuropediatria, rehabilitació i traumatologia, que valoraran i tractaran d’una manera multidisciplinària els infants amb paràlisi cerebral. Aquests nens i nenes ja estaven essent visitants a l’Hospital Trueta, en hores convingudes per part de cada especialista. El fet de crear la Unitat Funcional específica suposa una gran millora per als pacients i les seves famílies, ja que durant una sola visita els atenen diferents especialistes. S’estima que, actualment, es visiten al Trueta uns 200 infants afectats de paràlisi cerebral.

La majoria dels infants amb paràlisi cerebral presenten espasticitat, és a dir, els seus músculs estan rígids, perden l’elasticitat. Aquest fet els afecta la mobilitat, algunes vegades de manera molt incapacitant. Aquests infants es tracten amb fisioteràpia, ortesi (ortopèdia), o tractament amb toxina botulínica, que ajuda a disminuir aquesta rigidesa muscular. Hi ha infants, però, que s’han de sotmetre a cirurgia. En els darrers dos anys, al Trueta s’han operat una vintena d’infants amb paràlisi cerebral.

Durant les visites a la Unitat Funcional es decideix quin és el maneig terapèutic i el seguiment més adient per a cada infant, i es plantegen, d’aquesta manera, objectius d’intervenció i tractaments individuals adequats a les necessitats de cada família. En el cas que calgui tractament amb infiltracions de toxina botulínica, aquestes ja es realitzen durant la visita.

La creació de la Unitat Funcional específica per a infants amb paràlisi cerebral ve derivada de la voluntat de donar resposta a les necessitats dels pacients i familiars d’una manera més coordinada i facilitadora, tant per a ells com per a l’equip assistencial. La Unitat també suposa una millora per als professionals a l’hora de treballar en equip, ja que els permet tenir una millor comunicació i gestió dels recursos sanitaris. La Unitat Funcional de Paràlisi Cerebral està operativa dos dies al mes.

La característica principal de les unitats funcionals és que els pacients no han de recórrer diversos llocs per tal que els visitin especialistes diferents, sinó que disposen d’una única porta d’accés que és compartida per professionals de diferents disciplines. Això suposa que els diversos implicats en el procés assistencial visiten els pacients en el mateix espai i de forma coordinada. Les decisions clíniques sobre el diagnòstic i tractament es prenen conjuntament en el mateix moment, fet que facilita que des de la primera visita s’agilitzin els circuits assistencials i es redueixin els temps entre el diagnòstic i l’inici del tractament.

 

Professionals de la Unitat Funcional de Paràlisi Cerebral atenen un pacient 

HOSPITAL
Divendres, 13 Gener 2023

Tags: