L’Hospital Trueta fa una prova pilot a Catalunya per estudiar l’eficàcia de les tècniques de rentat de mans

un professional sanitari rentant-se les mans

L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta està duent a terme un estudi d’observació d’higiene de mans que és pioner a Catalunya. Es tracta del programa “Observe”, una eina de suport als professionals sanitaris que realitzen estudis observacionals de rentats de mans, seguint la metodologia definida per l’Organització Mundial de la Salut. L’estudi es fonamenta en una App desenvolupada per Hartmann, que recull les dades d’observació mitjançant una tablet, les bolca en un portal web i a partir d’aquí s’analitza i es descarrega tot la informació relacionada amb l’eficàcia de les tècniques de rentat.

Aquest estudi pilot es durà a terme en cinc hospitals a l’estat espanyol, i l’únic català és l’Hospital Trueta, amb l’objectiu d’exportar-lo a la resta d’Europa. L’objectiu és avaluar el funcionament d’aquesta plataforma tecnològica i confirmar-ne els beneficis que una òptima higiene de mans aporta als pacients i al propi centre sanitari. Els observadors de l’Hospital Trueta han rebut una sessió formativa de cinc hores i entre abril i maig hauran fet unes 40 sessions d’observacions de 20 minuts cadascuna a diferents serveis.

Donats els bons resultats en les tècniques que utilitza, el Trueta és un dels hospitals referents en matèria d’higiene de mans, i des de fa 7 anys està duent a terme una important tasca de promoció. Cada any l'equip de Medicina Preventiva i Control d'Infecció de l’Hospital Dr. Josep Trueta fa una campanya entre els professionals i usuaris del centre per a donar informació sobre la necessitat d’una bona higiene de mans per tal de prevenir infeccions, fomentant l’ús eficient de les solucions alcohòliques entre els professionals sanitaris en totes les àrees assistencials. Als usuaris se’ls explica, per exemple, que tan els pacients com els seus acompanyants han de realitzar una adequada higiene després de tocar objectes o superfícies a l’habitació o a la consulta, abans de menjar i després d’anar al lavabo i especialment abans i després de tocar a altres persones.

 

HOSPITAL
Dilluns, 6 Maig 2013