L’Hospital recupera enguany la iniciativa, que s’havia fet durant vuit anys però que l’any 2020 va quedar aturada per la pandèmia de la COVID-19
Després de dues edicions sense celebrar-la, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta recupera aquest any la campanya de conscienciació de l’ictus que va iniciar l’any 2011, amb gran èxit d’acollida per part de la ciutadania. Així, el dia 27 d’octubre, de 9 h a 14 h, els professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia informaran sobre la malaltia i realitzaran ecografies de Doppler per comprovar l’estat de les artèries de tothom qui hagi demanat cita prèviament. El resultat d’aquesta prova pot indicar un factor que predisposi a patir la malaltia. Aquesta campanya s’emmarca en els actes de commemoració del Dia Mundial de l’Ictus, que se celebra cada any el 29 d’octubre, amb l'objectiu de donar a conèixer la importància de les tasques preventives de l’ictus, d’aprendre a identificar-ne els senyals d'avís i de saber com actuar per evitar-lo.
La setmana passada es va obrir la plataforma per inscriure’s i totes les cites ja les han demanades, ja que hi ha més de setanta persones amb cita prèvia sol·licitada. Aquesta mesura s’ha pres amb la finalitat d’evitar aglomeracions en el centre sanitari. S’habilitaran dos aparells d’ecografia de Doppler al vestíbul per fer la prova, que dura uns deu minuts, a dues persones alhora.
A part d’aquesta activitat, professionals d’infermeria del servei també mesuraran la pressió arterial, la glucèmia i, a pacients seleccionats, se’ls farà un monitoratge electrocardiogràfic per avaluar el risc potencial d'arrítmies cardíaques com a causa potencial de risc d'ictus. A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes també faran recomanacions de mesures preventives, com són fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i evitar de fumar.
695 Codis Ictus activats el 2021
L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària Girona. L’any passat es va activar el Codi Ictus en 695 ocasions. El 60% d’aquests pacients van ser atesos dins les 3 hores des de l’inici dels símptomes i un 80%, dins les primeres 6 hores. Els fàrmacs recanalitzadors són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en aquestes primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual.
L’any passat, a 168 pacients amb Codi Ictus se’ls va administrar un tractament trombolític, que consisteix en l’intent de dissolució o extracció del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament es pot realitzar als pacients sense contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les primeres 4,5 hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus; en casos seleccionats, fins a les 9-24 hores posteriors. El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51% dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral. És molt important insistir que, com més aviat aconsegueixi arribar el pacient a l'Hospital, més gran és la probabilitat que pugui ser tractat i que pugui recuperar-se.
L’any 2021, el Trueta va realitzar 114 trombectomies mecàniques (teràpia endovascular) a pacients que havien patit un ictus isquèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe. D’aquests, en el 90% dels casos es va aconseguir una recanalització arterial cerebral i es va poder extreure el trombe que ocloïa el vas. Aquest procediment ha demostrat ser la tècnica més eficaç en el tractament de l’infart cerebral i consisteix en la introducció d’un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l’obstrueix –i que ha produït l’ictus– i poder-lo extreure. Aquests tractaments es fan a les sales de neuroradiologia intervencionista, per part d’equips formats per professionals de Neurologia, Radiologia, Anestesiologia i Infermeria especialitzada. Fa un any, l’Hospital Trueta va ampliar a 24 hores al dia, tot l’any, la neuroradiologia intervencionista per fer aquest tipus de tractaments. L’any 2021 també es van incrementar notablement els estudis diagnòstics i terapèutics que es fan per intervencionisme, així que es van fer 134 arteriografies cerebrals i es van implantar 29 stents carotidis.
L’ictus, segona causa de mort i primera d’invalidesa
Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50% arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que en pacients amb ictus que pateixen seqüeles, en el 40% dels casos, aquestes els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves.