Es tracta d’una mostra de fotografies que Soriano ha realitzat com a un homenatge als professionals del món de la medicina i la sanitat
L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta acollirà fins el 3 de desembre l’exposició CurArt, del fotògraf Tino Soriano, un reportatge fotogràfic realitzat durant les últimes quatre dècades i que pretén retre homenatge als professionals del món de la medicina i la sanitat. La mostra, que estarà exposada a diversos espais de l’Hospital, principalment a la planta baixa i al vestíbul de la sala d’actes, s’ha fet amb la col·laboració i coproducció de la Fundació Lluís Coromina, DKV i de Bonart Cultural.
La mostra, que posa en relleu l’art de curar, i dona visibilitat a l’esforç i la constància dels professionals del món sanitari, és també un retrat de les vivències i situacions de diversos àmbits de la medicina, com ara les visites domiciliàries, la feina dels metges/esses rurals, els serveis d’emergències, i moltes altres facetes que tot sovint queden invisibilitzades. Iniciada fa quaranta anys a l’Institut Mental de Barcelona i finalitzada durant la crisi sanitària de la Covid, l’exposició de Soriano recull imatges de diversos moments d’alguns espais sanitaris del país, i visibilitza situacions com naixements, defuncions o operacions quiròfans, així com l’ús de les noves tecnologies o el tractament de pacients amb malalties greus, entre d’altres . “Curar és un art i cuidar la salut també”, explica Soriano, que amb aquesta mostra ha volgut realitzar un homenatge i un agraïment a tot el col·lectiu de professionals sanitaris del país.
Entre les fotografies que s’hi recullen, n’hi ha una que es va fer al Trueta al 2020 amb professionals que atenien pacients amb Covid. Al llibre CurArt, també s’hi pot veure una fotografia feta a la residència Orpea, amb professionals de l’Equip d’Atenció Primària Can Gibert del Pla.
Tino Soriano
Guardonat per la UNESCO, Tino Soriano és un fotògraf vinculat a la Fundació Lluís Coromina que ha estat premiat per l’Organització Mundial de la Salut i per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, entre d’altres, gràcies als seus reportatges fotogràfics i la seva tasca divulgativa en el món de la sanitat. Ha treballat com a fotògraf en dotzenes d’hospitals de tot el món i ha col·laborat amb diverses entitats mèdiques, amb l’objectiu de documentar amb espontaneïtat uns espais que són de difícil accés per a les càmeres fotogràfiques. A dia d’avui, Tino Soriano treballa en un projecte sobre medicina tradicional a diversos països amb National Geographic, on hi col·labora des de fa més de vint anys.