Es lliura la primera Ajuda al Talent Gironí per promoure la recerca entre sanitaris que han acabat la residència

la presidenta del Dipsalut, Maria Puig, la directora de l’IDIBGI, Marga Nadal, i el president del COMG, Josep Vilaplana. A l’acte també hi va ser present el cardiòleg Ramon Brugada, cap del grup de recerca de Genètica Cardiovascular a l’IDIBGI

Aquesta beca està impulsada pel Dipsalut i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Girona (COMG), l’ICS, l’IAS, l’ICO i l’IDI, i vol fomentar la recerca entre els professionals sanitaris a les comarques gironines.

El guanyador de la primera edició és Manjot Singh, amb un projecte de seguiment i avaluació del programa de desfibril·lació pública “Girona, territori cardioprotegit”, del Dipsalut, creat pel cardiòleg Ramon Brugada i actiu des de 2011.

El Dipsalut i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) en col·laboració amb el Col·legi de Metges de Girona (COMG) han lliurat la primera Ajuda al Talent Gironí. Aquesta beca vol fomentar la recerca entre els professionals sanitaris que han acabat la residència. El guanyador de la primera edició ha estat Manjot Singh, que ha presentat un projecte de recerca basat en l’avaluació i el seguiment del programa de desfibril·lació pública “Girona, territori cardioprotegit”.

La convocatòria “Ajuda Post-residència al Talent Gironí” és promoguda pel DipSalut i l’IDIBGI amb el suport del Col·legi de Metges de Girona, i en col·laboració amb l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, l’Hospital Santa Caterina, l’Institut Català d’Oncologia i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge. La beca permet que la persona beneficiària combini la seva activitat assistencial amb l’activitat investigadora, incorporant-se a un grup de recerca de l’IDIBGI durant un any (prorrogable fins a un any més). La persona guanyadora s’escull mitjançant un procés competitiu que avalua la seva trajectòria i la proposta del projecte de recerca que vol realitzar amb l’ajuda, així com la trajectòria del grup de recerca on s’incorporarà.

La beca va ser lliurada el passat dijous 31 de març a la seu del COMG, de mans de la presidenta del Dipsalut, Maria Puig, la directora de l’IDIBGI, Marga Nadal, i el president del COMG, Josep Vilaplana. A l’acte també hi va ser present el cardiòleg Ramon Brugada, cap del grup de recerca de Genètica Cardiovascular a l’IDIBGI, que és el grup on s’incorporarà Manjot Singh gràcies a aquesta ajuda.

El projecte guanyador

El programa “Girona, territori cardioprotegit”, pioner a l’Estat, va ser creat per Ramon Brugada l’any 2011 i impulsat pel Dipsalut, i ha implantat una xarxa pública de desfibril·ladors arreu de la província. L’objectiu és que tothom tingui accés a aquests aparells de reanimació i els pugui fer servir quan algú pateixi una aturada cardíaca en un espai públic.

A través de l’Ajuda al Talent Gironí, Manjot Singh realitzarà una avaluació els resultats dels darrers deu anys del programa creant un registre científic dels usos de la xarxa de desfibril·ladors. Aquesta anàlisi serà la més exhaustiva feta fins ara, i estudiarà, per primer cop, elements com ara el perfil de les persones que han patit aturades cardíaques, la seva evolució neurològica, o si hi ha algun perfil concret que presenti més possibilitats de sobreviure.

D’altra banda, el projecte de Manjot Singh també contempla la creació d’un mètode que permeti aplicar el model gironí a altres territoris, així com l’avaluació de possibles innovacions que es puguin incorporar en el programa, com podria ser el transport de desfibril·ladors a zones remotes fent servir drons. Aquest projecte de recerca es durà a terme a l’IDIBGI en col·laboració amb el Dipsalut, l’Hospital Dr. Josep Trueta i la Universitat de Girona.

HOSPITAL
Dimarts, 5 Abril 2022

Tags: