L’Hospital Trueta inverteix més de 3 milions d’euros en una nova àrea de radiologia intervencionista

L’obra s’està fent a la planta baixa de l’edifici hospitalari, i està previst que els nous espais entrin en funcionament a finals d'any

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta està creant una nova àrea de radiologia intervencionista a la planta baixa de l’edifici, una obra que suposa una inversió de més de 3 milions d’euros. Està previst que els treballs s’acabin durant la primavera i que, a partir d’aleshores, es comenci a instal·lar l’equipament. Aquesta tasca es podria allargar fins al darrer trimestre de l’any.

Es crearan tres noves sales de radiologia intervencionista, degudament aïllades per les radiacions que s’emeten durant el procés d’aquest tipus de proves. Una de les sales estarà destinada a diagnòstic i imatge, una a neurointervencionisme i una a procediments vasculars, tot i que aquests espais seran intercanviables en funció de la necessitat assistencial que hi hagi.

L’adequació de la planta baixa, que ha obligat a traslladar l’àrea de Direcció i Gerència a l’edifici annex del Pavelló de govern, també preveu la creació d’una zona de recuperació dels pacients, que disposarà de 10 boxs. També s’estan adequant nou espais de treball intern, vestidors (tant per a professionals, com per a les persones usuàries que seran sotmeses als processos de radiologia intervencionista), un magatzem i una nova zona d’admissió d’usuaris i usuàries, i   d’administració.

A l’àrea hi treballaran professionals dels serveis de Neurologia, Cirurgia Vascular i Radiodiagnòstic (a càrrec de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge [IDI]), a més d’infermeria especialitzada. Les obres d’adequació dels espais tenen un pressupost d’1.453.591 €, mentre que la inversió en instal·lacions és d’1.560.273 €.  Dos dels aparells que s’hi instal·laran seran finançats mitjançant el Plan de Inversiones en Equipos de Alta Tecnología (INVEAT) del Sistema Nacional de Salud (SNS).

El gran volum i sobretot l’elevat pes de l’aparellatge que donarà servei en aquesta zona ha obligat també a reforçar el terra de la planta, una obra complementària que ja s’està executant amb un pressupost de 438.306 €.

Des de 2008, al Trueta s’hi realitza radiologia intervencionista a través d’abordatges mínimament invasius per via percutània i guiats per imatge radiològica. Són procediments que permeten molta rapidesa i precisió en l’abordatge de casos com són les hemorràgies agudes produïdes per accidents, les hemorràgies postquirúrgiques i les espontànies, les expectoracions de sang procedent de les vies respiratòries (conegudes com hemoptisis) i les nefrostomies percutànies per a la col·locació d’una sonda al ronyó per facilitar el drenatge.

La posada en marxa d’aquesta nova zona permetrà ampliar l’atenció en radiologia intervencionista. La passada primavera ja es va ampliar fins a les 24 hores del dia la guàrdia de radiologia vascular intervencionista destinada als tractaments urgents, per aturar hemorràgies agudes d’origen divers, i la guàrdia de neurointervencionisme des d’octubre 2021.

 

 

 

Les obres d'intervencionisme       Estat de les obres d'intervencionisme

HOSPITAL
Dijous, 17 Febrer 2022

Tags: