El Trueta ha fet mes de 100 trombectomies el darrer any a pacients que han patit un ictus isquèmic agut

Avui, 29 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que pateixen 1.700 gironins cada any

L’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona ha realitzat mes de 100 trombectomies el darrer any, a pacients que han patit un ictus isquèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe, i que han rebut tractaments de teràpia endovascular (trombectomies mecàniques). D’aquests, en el 90% dels casos s’ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s’ha pogut extreure el trombe que ocloïa el vas.

De fet, el Trueta és un dels centres hospitalaris de Catalunya amb major nombre de pacients que han rebut alguna teràpia recanalitzadora, per via endovenosa o mitjançant trombectomia mecànica amb més de 2.000 pacients tractats en els darrers 15 anys, amb un de cada tres pacients de la Regió Sanitària de Girona que ja rebre aquest tractaments, amb els beneficis en la seva recuperació que aquest comporta.

Precisament a principis d’aquest mes els serveis de Neurologia, Radiologia,  Anestesiologia i Infermeria especialitzada de l’Hospital Trueta van ampliar a 24 hores al dia, tots l’any, la neuroradiologia intervencionista per fer aquest tipus de tractaments. Un procediment que consisteix en la introducció d’un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l’obstrueix –i que ha produït l’ictus– i poder-lo extreure i ha demostrat ser la tècnica més eficaç en el tractament de l’infart cerebral.

També destaca l’ampliació de la telemedicina, que permet interactuar als professionals de la Unitat d’Ictus del Trueta amb els dels hospitals comarcals, facilitant l’inici del tractament en pacients que arriben als hospitals de Figueres, Palamós, Olot i Campdevànol amb Codi Ictus, un dispositiu d’emergència que s’activa més de 600 cops cada any de mitjana.

 

Premi internacional per l’excel·lència en el tractament

I com a reconeixement de l’excel·lència en l’atenció a pacients amb ictus la setmana passada l’Hospital Trueta, el de referència de la Regió Sanitària de Girona, va rebre la màxima categoria del premi internacional ESO Angel Awards de l’European Stroke Organization, en un acte organitzat pel Pla Director de les Malalties Vasculars Cerebrals del Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya i en què també es van premiar 7 altres hospitals catalans.

29 d’octubre, Dia Mundial de l’Ictus

El 29 d’octubre és el Dia Mundial de l’Ictus, i es calcula que una de cada sis persones patirà un episodi d’ictus al llarg de la seva vida. Cada any, 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, i només el 50 % arriben a l’Hospital dins les primeres sis hores des de l’inici de l’afectació. Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 061) són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, un braç i/o una cama d’un costat del cos; la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre, i un intens i sobtat mal de cap.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d’invalidesa en els adults dels països occidentals. A l’Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d’incapacitat, ja que la majoria de pacients pateix seqüeles que, en el 40 % dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes. Cal tenir present que un de cada sis ictus ocorren en persones joves. Des dels punts de vista sanitari i econòmic, l’ictus és una afectació de primera magnitud. Representa el 70 % del total d’ingressos de caràcter neurològic i suposa al voltant d’un 5 % de la despesa sanitària. No obstant això, hi ha dades esperançadores, ja que en els darrers anys la mortalitat ha disminuït gràcies als treballs de prevenció i detecció precoç, així com a les millores en l'atenció hospitalària als pacients en les unitats d'ictus i al desenvolupament de tractaments aplicats durant les primeres hores, com la trombòlisi i els nous procediments d'extracció de trombes.

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.300 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus més de 700 pacients. Un 70% d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els fàrmacs recanalitzadors són els que han demostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució o extracció del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament es pot realitzar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les primeres 4,5 hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus; en casos seleccionats, fins a les 9-24 hores posteriors. El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51 % dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral. És molt important insistir que, com més aviat el pacient aconsegueixi arribar a l'Hospital, més gran és la probabilitat que pugui ser tractat i que pugui recuperar-se.

Un equip de professionals de la Unitat d'Ictus atén una pacient    Un equip de professionals de la Unitat d'Ictus atén una pacient

 

HOSPITAL
Dijous, 28 Octubre 2021