Argimon: "El Campus de Salut de la Regió de Girona és un projecte cabdal per a les comarques gironines i per a Catalunya"

Presentació del projectes del Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat avui els plànols de les parcel·les on es construirà el Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, que inclourà el futur Nou Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. “És un projecte de cabdal importància per a les ciutats de Girona i de Salt, per a les comarques gironines i per a tot Catalunya”, ha ressaltat el conseller, que ha fet la presentació juntament amb la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas.

Argimon ha assegurat que “és el projecte més important a les comarques de Girona que tindrem en els propers deu anys”. De fet, ha afegit, el Nou Hospital Trueta és una de les tres grans infraestructures hospitalàries que s’hauran de renovar o que estan pendent de renovar-se a tot el país, juntament amb els hospitals Vall d’Hebron i Clínic. “És un projecte de gran magnitud. En els últims 40 anys, només trobem un projecte d’aquesta envergadura en l’hospital de Sant Pau”, ha assegurat Argimon.

El conseller ha afegit que el pressupost aproximat del nou hospital és de 400 milions d’euros (300 milions per a la construcció i 100 milions per a l’equipament) i que tindrà una superfície aproximada d’entre 95.000 i 100.000 metres quadrats. Argimon ha posat també en valor que el nou campus “suposarà un gran impuls des del punt de vista de la innovació, perquè podrem tenir la recerca i, la docència i l’assistència en el mateix entorn”


Plànol del projecte

Els plànols inclouen una primera distribució dels principals edificis del complex sanitari, que se situa a pocs metres del Parc Hospitalari Martí i Julià. La proposta sobre la qual es treballa, inclou un bloc que correspondria al Nou Trueta amb un edifici que aglutinaria l’hospitalització, àrea quirúrgica, etc i un altre edifici per a tota l’activitat ambulatòria. També es contempla una important àrea de creixement per si fos necessària en un futur. El Campus de Salut inclou també la construcció d’un edifici de recerca i innovació i un altre destinat a docència per als estudis relacionats amb les ciències de la salut de la Universitat de Girona.

El Campus de Salut es completaria amb tots els equipaments que ara conformen el Parc Hospitalari Martí i Julià (amb l’Hospital Santa Caterina, l’edifici sociosanitari de La República, l’atenció a la salut mental i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona), a més de l’Escola Universitària de la Salut i l'Esport a Catalunya (EUSES). El projecte contempla una via de comunicació directa entre les noves edificacions del Campus amb els espais ja existents del Parc Hospitalari Martí i Julià, de manera que quedarien totalment connectats.

Aquest plànol és el principal document de treball sobre els qual es continuarà avançant a partir d’ara, i que ha estat consensuat per la Comissió Paritària de seguiment i l’equip tècnic. La Comissió Paritària supervisa la tasca feta per l’equip de treball tècnic urbanístic, liderat des de la Regió Sanitària de Girona, que s’encarrega de fer el seguiment dels tràmits urbanístics de cada ens implicat i d’agrupar les necessitats de tots els actors participants.

L’equip tècnic ha mantingut reunions durant les quals, ha analitzat les opcions d’encaix de les necessitats de les diferents parts implicades fins arribar a un acord per totes les parts: el CatSalut, la Universitat de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt, i el departament de Territori i Sostenibilitat. Les parts han arribat a un primer consens tècnic sobre l’àmbit i els paràmetres urbanístics repartits entre els dos municipis segons el plànol presentat i s’han identificat algunes restriccions per a les quals ja s’han plantejat les corresponents resolucions, com ara aspectes de mobilitat, zones verdes, traçats elèctrics i central elèctrica, edificis a conservar, etc.


Presentació del projecte del Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona

Redacció del Pla Funcional del Nou Trueta, amb els professionals del centre

A partir d’ara es treballarà en una doble funció: d’una banda, iniciar els planejaments i disposar d’un calendari de cessió del sòl per poder procedir a encarregar la redacció del projecte i, de l’altra, avançar en l’elaboració del Pla Funcional. En aquest sentit properament està previst que es comenci a treballar aquest Pla Funcional del Nou Hospital Trueta, per al qual serà cabdal la participació activa i la implicació dels professionals. També s’estudiaran possibles processos de participació per conèixer l’opinió dels agents de salut, socials i polítics d’acord amb l’estat del projecte.

Pel que fa a la redacció del projecte, ja està prevista una reserva en tràmit d’un import per a poder encarregar el disseny del projecte tant bon punt es pugui disposar del sòl. Està previst que la redacció es pugui encarregar el 2023, si tots els passos previs requerits pels ajuntaments implicats es completen amb els calendaris previstos.

La Comissió de seguiment és presidida pel Conseller de Salut, Josep M. Argimon, i integrada per la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel i el Gerent Territorial del CatSalut a Girona, Miquel Carreras. En representació dels ens locals, hi ha l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas. L’equip de treball tècnic està format pel delegat territorial del Departament de Salut a Girona, Miquel Carreras; el director de Sector, Josep Carreras; el director territorial a Girona del Departament de de Polítiques Digitals i Territori, Pere Saló; els arquitectes municipals dels ajuntaments de Girona i Salt, Pep Sola i Andrea Llusent; i els caps de la divisió de Recursos Físics del CatSalut, Martí Ballart, i del Servei Territorial d’Urbanisme a Girona, Jordi Domènech.

HOSPITAL
Dissabte, 23 Octubre 2021