Trueta i Santa Caterina posen en marxa un nou programa de rehabilitació respiratòria per als pacients que han patit una pneumònia greu per COVID-19

pacients del programa de rehabilitació fent exercici cardiorespiratori

Els hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt han posat en marxa un programa de rehabilitació respiratòria per a pacients que han patit una pneumònia greu per COVID-19. El programa consisteix en un estudi per conèixer l’estat basal respiratori del pacient a través de diverses proves que inclouen un estudi funcional respiratori complet, una ergometria (prova per valorar la tolerància a l’esforç) i una ecografia del diafragma. Després de les proves, el pacient entra en un programa de rehabilitació respiratòria que consisteix en un reentrenament global i un entrenament analític de la musculatura perifèrica i de la musculatura respiratòria durant tres mesos. Acabat aquest període, es tornen a repetir les proves prèvies per conèixer el resultat del programa.

El Programa de rehabilitació respiratòria té com a objectiu pal·liar els símptomes que pateixen aquells pacients que han estat hospitalitzats per una pneumònia greu causada pel virus SARS-CoV2. La persistència de símptomes respiratoris després de tres mesos de l’alta hospitalària en aquests pacients es considera un temps suficient perquè aquests símptomes hagin desaparegut o millorat ostensiblement. Els pacients candidats a aquest programa segueixen manifestant símptomes com ara ofec o falta d’aire, fatiga o tos al cap de tres mesos d’haver rebut l’alta hospitalària.

El Servei de Pneumologia d’ambdós hospitals preveu tractar i avaluar uns cinquanta pacients amb aquestes característiques a l’any. El programa està liderat per les pneumòlogues Ana María Muñoz i Gladis Sabater, dels hospitals Santa Caterina i Trueta, i pel fisioterapeuta respiratori del Grup de Recerca de l’IDIBGI, Gerard Muñoz.

Descàrrega de fotografies. Autor. IAS

Pacients del Programa de rehabilitació fent exercici cardiorespiratori
Pacient del Programa de rehabilitació fent exercici de força (esquerra)

HOSPITAL
Dijous, 21 Octubre 2021