És el segon hospital de l’Estat que aconsegueix la certificació d’excel·lència en el diagnòstic i tractament de càncer de mama
La Unitat de Patologia Mamària (UPM) de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta acaba de rebre l’acreditació internacional per part de la Societat Internacional de Senologia (SIS). Aquesta distinció certifica el nivell d’excel·lència més alt en el diagnòstic i tractament del càncer de mama, de la patologia benigna i, en general, de la prevenció de la salut mamària.
El Trueta és el segon hospital de l’Estat espanyol que obté aquesta acreditació internacional, després que el 2017 l’aconseguís l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. La UPM del Trueta també compta, des del 2013, amb l’acreditació de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM).
La UPM del Trueta té un caràcter multidisciplinari i desenvolupa una tasca assistencial i investigadora que engloba els professionals de totes les especialitats mèdiques implicades en el tractament de la patologia mamària: ginecologia, cirurgia general, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, radiodiagnòstic, anatomia patològica, cirurgia plàstica i reparadora i medicina nuclear, a més de professionals de la infermeria, psicologia i fisioteràpia, especialitzats en càncer de mama. Així mateix compta amb l’assessorament i participació de la unitat de consell genètic. L’activitat assistencial de la Unitat es desenvolupa a les unitats funcionals, a les consultes externes, als quiròfans i a la planta d’hospitalització.
L’objectiu principal de la UPM és oferir una assistència integral en el diagnòstic de la patologia de la mama i, especialment, del càncer de mama, el més freqüent entre la població femenina, que a Catalunya afecta cada any 111 dones de cada 100.000. Es calcula que 9 catalanes de cada 100 patiran càncer de mama al llarg de la seva vida.
Des de la seva posada en marxa el 1989, s’han agilitzat els procediments de la Unitat, s’ha ampliat la cartera de serveis i s’ha enfortit la coordinació entre els diferents especialistes que tracten aquesta patologia. L’especialització permet una atenció integral de la patologia mamària benigna, el tractament integral del càncer de mama en estadis inicials i avançats i també fer el seguiment de les pacients. Per aquest motiu, el Comitè que integra els diferents professionals es reuneix setmanalment per avaluar diferents casos i unificar criteris d’actuació per oferir una atenció global del càncer de mama.
La creació d’equips multidisciplinaris dedicats al càncer de mama ha estat clau per atendre la demanda creixent d’assistència relacionada amb la malaltia, per la implantació de les noves tendències diagnòstiques i terapèutiques i per millorar els resultats assistencials i la seguretat de les pacients. El tractament d’aquest tipus de càncer s’ha anat personalitzant, és a dir, s’individualitza segons les característiques de la pacient, i això ha motivat que sigui indispensable que múltiples professionals de diferents perfils, nivells assistencials i especialitats intervinguin en la seva atenció.
Tot això requereix una complexa coordinació per aconseguir l’assistència integral de qualitat i continuïtat que ara ha estat reconeguda per la SIS i la SESPM.