Els hospitals Trueta i Santa Caterina implanten la citació de visites per SMS interactiu

citació de visites a l’especialista per SMS interactiu

El centre del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ja ha donat el tret de sortida a la programació de cites amb la nova aplicació per a tots els seus serveis i l’hospital Trueta de Girona ho farà a l’agost

L’objectiu de les dues organitzacions és avançar en sostenibilitat i eficiència

Els hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han implantat la citació de visites a l’especialista per SMS interactiu, de manera que a partir d’ara, el pacient no rebrà una carta de citació al seu domicili, sinó un missatge de text (SMS) al seu mòbil que el portarà a una aplicació amb què podrà gestionar les seves visites futures. El centre del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ja ha donat el tret de sortida a la programació de cites amb la nova aplicació per a tots els seus serveis i l’hospital de Girona ho farà a l’agost.

Una aplicació molt intuïtiva, ràpida i fàcil de fer anar

La persona citada rebrà un SMS al seu mòbil amb un enllaç. Quan cliqui a l’enllaç se li obrirà l’aplicació amb què podrà interactuar per confirmar l’assistència a la visita, sol·licitar-ne un canvi o cancel·lar-la definitivament, de manera molt intuïtiva i ràpida. A més a més, en cas que es tracti d'una prova que requereix una preparació prèvia, hi trobarà la informació relativa. L’aplicació també li indicarà el nom de l’especialista i la consulta on ha d’anar.

El pacient rebrà l’SMS de citació a l’endemà de programar la visita o de reprogramar-la si és que ha demanat un canvi de dia i un recordatori de cita 72 hores abans. Els professionals poden visualitzar l'estat dels SMS i gestionar els canvis sol·licitats pels pacients. Si l’usuari no anul·la ni confirma la cita, uns 15 dies abans de la visita rep un segon SMS d'avís perquè pugui interactuar. Si no ho fa, se li enviarà carta de citació.

Per un sistema més sostenible i eficient

Concretament, l’Hospital Santa Caterina va dur a terme el passat mes de maig una prova pilot per verificar el funcionament de l’aplicació amb la programació de visites del servei de cardiologia. Des d’aleshores i fins ara s’han anat incorporant al projecte la resta de serveis, de manera que la programació de cites per SMS interactiu al centre del Parc Hospitalari de Salt ja està plenament implantada. Fins el 13 de juliol s’han enviat més 4.000 SMS interactius que corresponen al 60% dels pacients citats. Un 40% d’aquests ha interactuat amb l’aplicació. Els percentatges de resposta van augmentant dia rere dia atès que les persones usuàries confirmen quan més s’acosta el dia de la visita prevista.

El projecte respon a diferents objectius. D’una banda és vol guanyar en sostenibilitat. Prenent com a mostra el 40% d’interactuació obtinguda en aquest breu període de temps, l’estalvi en paper haurà estat en un any de més de 46.000 cartes. Aquesta xifra s’incrementarà exponencialment quan la interactuació de l’usuari amb l’aplicació s’apropi al 100%. D’altra banda, la voluntat és fer un altre pas endavant en la digitalització del sistema de salut al territori pel que això significa en termes d’eficiència dels dos hospitals, tant pel que fa a la millora de la programació de les visites com de la reducció de l’absentisme a les consultes. La innovació també suposarà en aquest sentit una millora en la disminució de la llista d’espera.

Amb l’objectiu de facilitar a les persones usuàries el primer contacte amb l’aplicació i facilitar-ne la seva gestió, els hospitals han editat un vídeo breu en què s’explica el seu funcionament. Aquest vídeo està disponible a les pàgines web: ias.cat i icsgirona.cat i també als canals socials de les dues organitzacions, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), empresa que gestiona l’Hospital Santa Caterina, i l’Institut Català de la Salut a Girona, que gestiona l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. Durant els propers dies es distribuiran també cartells informatius als centres d’atenció primària de l’ICS Girona i de l’IAS així com als hospitals de Girona i del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Aquests cartells porten un codi QR que dirigeix al vídeo, un per a cada hospital.

 

HOSPITAL
Dijous, 15 Juliol 2021